Hét döntő, hét győzelem: a Sevilla nyerte a budapesti finálét!

Ha a Sevilla a döntőbe jut, az ellenfelek kezdhetnek is imádkozni! A spanyolok most sem törték meg a hihetetlen sorozatukat, és zsinórban a hetedik kupadöntőjüket is megnyerték, miután a rendes játékidőben 1-1-et játszottak az AS Romával, majd a büntetőpárbajban már esélyt sem adtak az olaszoknak.

Bár nem volt magyar érdekeltség az Európa-liga idei kiírásának budapesti fináléjában, így is igazi futballhangulat alakult ki a fővárosban és a stadionban egyaránt, az AS Roma és a Sevilla szurkolói is óriási szenvedéllyel buzdították a sajátjaikat.

A két együttes egyébként hasonló utat járt be Budapestig, az AS Roma az Európa-liga csoportkörében kezdte meg a küzdelmeket, majd az egyenes kieséses szakaszban többször is nehéz helyzetbe kerültek, de mindig fel tudtak állni a padlóról, a Salzburgot és a Feyenoordot is hátrányból fordítva verték meg. Az elődöntőben a Ferencvárost is kiejtő Leverkusen ellen kemény csatába bonyolódtak, a párharcot végül Edoardo Bove gólja döntötte el.

A Sevilla az őszt még a Bajnokok Ligájában töltötte, de egy bombaerős csoportba kerültek, ahol végül a Manchester City és Borussia Dortmund mögött a harmadik helyet szerezték meg, így tavasszal már az EL-ben folytatták.

Az oda-visszavágós küzdelmek során ők is belefutottak néhány vereségbe, de az első komoly akadályt a Manchester United jelentette a számukra. A spanyolok kétgólos hátrányban voltak és úgy tűnt, innen már nincs visszaút, de aztán óriásit fordult a kocka és a Vörös Ördögöknek végül esélyük sem volt a továbbjutásra. A fináléhoz azonban a Juventuson is át kellett verekednie magát a Sevillának, amit végül hosszabbítás után sikerült is teljesíteniük.

A két döntős korábban többször is összecsapott már egymással, tétmérkőzésen azonban mindössze egyszer találkoztak, méghozzá 2020-ban az Európa-liga nyolcaddöntőjében, és akkor a Sevilla semleges pályán 2-0-re legyőzte a Rómát.

Most viszont az olaszok kezdték sokkal aktívabban a találkozót, a 12. percben Leonardo Spinazzola révén a vezetést is megszerezhették volna, de Bono kapus hatalmas bravúrral hárította a lehetőséget. Bő 20 perccel később viszont már a marokkói hálóőr is tehetetlen volt, Paulo Dybala szerezte meg a vezetést a Rómának.

Az olasz csapat játékosa, Paulo Dybala gólöröme a labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Sevilla – AS Roma mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. május 31-én. (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

A fordulás után egy teljesen másik Sevilla futott ki a pályára, óriási nyomás alá helyezték az olasz kaput, aminek az 54. minutumban meg is lett a jutalma, Jesus Navas beadását Gianluca Mancini juttatta a saját kapujába.

A hátralevő időben mindkét együttes megnyerhette volna a mérkőzést, a hajrában főleg a spanyolok álltak közel a győzelemhez, de ők sem tudták kihasználni a helyzeteiket, így a rendes játékidő 1-1-es döntetlennel ért véget.

A hosszabbítás nem hozott túl sok izgalmat, feszültséget viszont annál többet, minél közelebb kerültünk a végéhez, annál kevesebbet próbáltak kockáztatni a csapatok, így az összecsapás végül büntetőpárbajba torkollott. Az első sorozatot mindkét gárda remekül teljesítette, a következő kettőben viszont hibáztak az olaszok, Bono előbb Mancini középre tartó tizenegyesét hárította, majd Roger Ibanez is csak a kapufát találta el, a másik oldalon viszont mindenki higgadt maradt, így ismét a Sevilla emelhette magasba a trófeát.

Számukra nem ismeretlen ez az érzés, hiszen eddig az összes döntőjüket sikerült megnyerniük, 2006-ban és 2007-ben az UEFA Kupában nem találtak legyőzőre, majd 2014 és 2016 között nem tudta őket senki sem megállítani az Európa-ligában. Legutóbb 2020-ban zsebelték be a győzelmet, akkor a fináléban egy másik olasz csapatot, az Intert győzték le 3-2-re.

José Murinho, az olasz csapat vezetőedzője a labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Sevilla – AS Roma mérkőzésen a hosszabbítást követő büntetők után a budapesti Puskás Arénában 2023. június 1-jére virradóan. A döntőt a Sevilla nyerte 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel 4-1-re. (Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

A spanyoloknak egyébként extrán fontos volt a győzelem, ugyanis a rossz szezonkezdetüknek köszönhetően mindössze a 11. helyen állnak a bajnokságban, és az európai kupaindulást erő hetedik pozícióhoz is óriási szerencsére lenne szükségük, így viszont jövőre is biztosan a Bajnokok Ligájában szerepelhetnek majd.

Mourinhónak a tavalyi Konferencia-liga győzelem után ezúttal meg kell elégednie az EL-ezüsttel, és azzal a tudattal, hogy jövőre is ezért a trófeáért kell majd harcolniuk, hiszen a Farkasoknak sincs már esélye a legjobb négybe kerülésre a Serie A-ban.

A címlapképen a spanyol csapat ünnepli győzelmét a trófeával a labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Sevilla – AS Roma mérkõzés végén a budapesti Puskás Arénában 2023. június 1-jére virradóan. A döntőt a Sevilla nyerte 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel 4-1-re. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre