Telefonon egyeztetett az ukrajnai háborúról Ferenc pápa és a brazil elnök

Az ukrajnai háborúról és a környezetvédelemről egyeztetett szerdán telefonon Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök és Ferenc pápa – tudatta közleményben a brazil kormány. Luiz Inácio Lula da Silva köszönetet mondott a pápának a béke érdekében kifejtett erőfeszítéseiért, és sajnálatát fejezte ki, amiért Ukrajna és Oroszország között kiszélesedett a háború.

Kínához hasonlóan Brazília is szeretne közvetíteni Ukrajna és Oroszország között.

A kormányközlemény szerint a baloldali brazil elnök megköszönte a katolikus egyházfőnek az amazonasi esőerdők védelméhez nyújtott támogatását.

A dokumentum szerint az államfő brazíliai látogatásra hívta meg Ferenc pápát. A brazil elnök és a pápa a tervek szerint legközelebb júniusban vagy júliusban találkozik a Vatikánban.

Ferenc pápa még 2013-ban utazott Brazíliába az Ifjúsági Világnapok alkalmából.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnökjelölt az alakuló kormányának leendő tagjait bemutató sajtóértekezleten Brazíliavárosban 2022. december 29-én. (Forrás: MTI/EPA/EFE/Andre Borges)

Március végén a pápa egy argentin televíziónak adott interjúban kijelentette, hogy igazságtalan volt, hogy Lulát korrupció miatt szabadságvesztésre ítélték. A volt és jelenlegi brazil elnök 2018-ban és 2019-ben másfél évet töltött börtönben. Röviddel kiszabadulása után, 2020-ban Luiz Inácio Lula da Silvát Ferenc pápa fogadta a Vatikánban.

(MTI)

A címlapképen Ferenc pápa mobiltelefonon beszél heti általános audienciája előtt a Vatikán VI. Pál pápa termében 2021. augusztus 11-én. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi