Csalódott Bajorország miniszterelnöke

A Migrációkutató Intézet legfrissebb gyorselemzése a 2023. május 10-i német menekültügyi csúcstalálkozó legfontosabb elemeit tekinti át röviden.  

A tárgyalások fókuszában a Németországban tartózkodó és folyamatosan érkező menedékkérők és menekültek ellátásának kérdése, valamint az illegális migráció visszaszorítása állt. A szövetségi kormány és a tartományok megállapodtak abban, hogy új migrációs partnerségeket hoznak létre a szakképzett munkaerő beáramláa, valamint a származási országba való visszatoloncolások megkönnyítése érdekében.

A résztvevők továbbá abban is megegyeztek, hogy támogatják az Európai Unió külső határainak védelmét és felgyorsítják a menekültügyi eljárások lefolytatását.

A tanácskozást megelőzően a szövetségi kormány határozottan képviselte azt az álláspontját, amely szerint 2022-ben és 2023-ban is jelentősen hozzájárul(t) a menekültek és menedékkérők ellátásának finanszírozásához, így további pénzügyi támogatást nem kíván folyósítani. A csúcstalálkozón végül a szövetségi kormány – részben engedve a tartományok követeléseinek – bejelentette, hogy egymilliárd euró összegű támogatást nyújt a tartományoknak és az önkormányzatoknak a menekültek és menedékkérők ellátásával kapcsolatos költségvetési terhek enyhítésére. Bár a német kancellár pozitívan értékelte a találkozót, egyes kritikus hangok szerint a felajánlott támogatás mértéke nem elegendő.

Bajorország miniszterelnöke például „nagy csalódásként” utalt a megbeszélésre, mivel véleménye szerint több pénzt kellett volna felajánlania a szövetségi kormánynak.

Az ellenzéki CDU/CSU – Kereszténydemokrata Unió, Keresztényszociális Unió – parlamenti frakciójának alelnöke „az elszalasztott lehetőségek csúcstalálkozójaként” hivatkozott a május 10i tárgyalásokra, tekintettel arra, hogy az önkormányzatok képviselői közvetlenül nem szerepeltek a meghívottak listáján, továbbá értékelése szerint a pénzügyi tervezés biztonsága területén nem hozott előrelépést az egyeztetés. A bevándorlásellenes AfD (Alternatíva Németországért) parlamenti frakciójának vezetői szerint az eredmények „nem alkalmasak arra, hogy Németországban elindítsák a szükséges migrációs fordulatot.

Forrás és további részletek: Migrációkutató Intézet

Címlapkép: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre