Az oroszbarát német ex-kancellár megtarthatja párttagságát

Hosszas vitát és eljárásokat követően Gerhard Schröder egykori SPD-kancellárnak nem kell elhagynia a pártot az orosz gazdasági és politikai elit egyes tagjaival fenntartott kapcsolatai miatt  – tájékoztatott a Berlini gyors.

A hannoveri SPD Választottbírósági Bizottság megfelelő határozata ellen benyújtott fellebbezéseket a legfelsőbb szinten eljáró Szövetségi Választottbírósági Bizottság elutasította, így a lassan egy éve Schröder ellen indított eljárás végérvényesen lezártnak tekinthető.

2022 augusztusában a hannoveri SPD körzetének választottbírósági bizottsága első fokon úgy döntött, hogy Schröder tevékenysége nem sértette meg a párt szabályzatát. Hét alapszervezet azonban fellebbezést nyújtott be a döntés ellen. A hannoveri kerületi választottbírósági bizottság ezt idén márciusban újfent elutasította, amely döntés ellen végül két alapszervezet ismételten fellebbezett.

Végső fokon most a Szövetségi Választottbírósági Bizottság döntött a kérdésben Schröder javára.

Schröder hét éven át tartó kancellársága mellett öt éven át 1999–2005 között a pártelnöki tisztséget is betöltötte.

A 2005-ös vesztes választásokat követően, hosszú évekig magas tisztségeket töltött be orosz energetikai cégekben és máig Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátjának számít, akitől az Ukrajna elleni orosz támadás után sem kívánt nyilvánosan elhatárolódni.

Az SPD pártvezetésének meglátása szerint az ex-kancellár már egy jó ideje elszigetelődött az SPD-ben.

Azonban nem világos, hogy a jövőben hogyan fog vele szemben a párt eljárni. Sokatmondó lesz majd, hogy az egykori kancellár meghívást kap-e a decemberi szövetségi pártkongresszusra. Erre alap esetben minden volt elnököt meghívnak, ugyanakkor a pártvezetés egyelőre nyitott kérdésként kezelte, hogy Schröder esetében ez a hagyományos eljárásmód még érvényes-e.

Forrás: Magyar-Német Intézet, Berlini gyors.

A címlapképen Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök látható Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája, valamint Gerhard Schröder volt német kancellár társaságában Vlagyimir Putyin újraválasztott orosz elnök beiktatási ünnepségén a moszkvai Kremlben 2018. május 7-én. Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Alekszej Druzsinyin

Iratkozzon fel hírlevelünkre