Erdogan nyert Törökországban, de jön a második forduló

Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő elnök 49,51 százalékkal megnyerte Törökországban a vasárnapi államfőválasztás első fordulóját, de az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót szükséges tartani – közölte hétfőn Ahmet Yener, a török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke ankarai sajtótájékoztatóján a belföldi szavazatok 100 százalékának feldolgozottságánál.

A nem hivatalos végeredmény kihirdetésekor Yener elmondta: Kemal Kilicdaroglu fő ellenzéki jelölt a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg. Hozzátette: a külföldi szavazatok közül még 35 874 feldolgozása hátra van, de így is kijelenthető, hogy egyik jelölt sem érte el az 50 százalék plusz egy voksot.

A fennmaradó néhány százalékon két másik jelölt osztozik. A május 28-i második fordulóban a most legjobban szereplő két jelölt mérkőzik majd meg, tehát Erdogan és Kilicdaroglu.

(MTI)

A címlapképen Recep Tayyip Erdogan török elnököt, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltjét hallgatják támogatói pártjának, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) ankarai székháza előtt a török parlamenti és elnökválasztás éjszakáján, 2023. május 15-én.
MTI/EPA/Necati Savas

Iratkozzon fel hírlevelünkre