Mecsetek váltják fel a templomokat Franciaországban

Franciaországban a legmagasabb a muszlim lakosság száma európai viszonylatokban. Május elején egy újabb mecsetet adtak át Marseilleben, a város baloldali polgármestere az ünnepségen úgy fogalmazott: Nem lenne Marseille muszlimok nélkül. Franciaországban az utóbbi időben nagy port kavart a mecsetek ügye, ugyanis míg a keresztény templomok fenntartására nincs pénz, ezért sorra lebontják őket, addig egyre több muszlim imahely épül. 

Februárban több mint száz jobboldali és centrista képviselő nyílt levélben kérte Emmanuel Macron francia államfőt, hogy mentse meg a templomokat, ám a mai napig nem történt ez ügyben előrelépés: egyre több olyan templomot bontanak le, amely önkormányzati fenntartású, ám nincs pénz a helyreállítására.

Mindeközben a szocialista ás zöldpárti polgármesterek által irányított francia városok bőkezűen támogatják a mecsetek létesítését, ennek ékes példája Strasbourg, itt épül Európa legnagyobb mecsetje, az Eyyüb Sultan. Az építkezést bőkezű, két és fél millió eurós támogatással segíti a városvezetés, ami ellen a jobboldali Nemzeti Tömörülés nevű párt politikusa, Laurent Jacobelli még 2021-ben petíciót indított, kiemelve, hogy nem kellene a francia adófizetők pénzéből a politikai iszlámot finanszírozni.

A mecseteknek különös figyelmet szentel Gérald Darmanin francia belügyminiszter is, aki a 2020 októberében különös kegyetlenséggel meggyilkolt, a nyílt utcán lefejezett tanár, Samuel Paty halála után döntött úgy, hogy bezáratja azokat a muszlim imahelyeket, amelyeknél felmerült a radikalizálódás gyanúja. Samuel Paty esetében ugyanis bebizonyosodott, hogy egy imám azt szorgalmazta, ijesszenek rá a francia tanárra, aki szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak.

Statisztikai adatok szerint Franciaországban él Európa legnagyobb muszlim közössége: 2020-ban a 67 milliós lakosság 8 százaléka, 5,43 millió ember vallotta magát muszlimnak. Marseille városában különösen magas az arány: a második legnagyobb francia városban már a 2015-ös migrációs hullám előtt 260 ezer muszlim élt, a lakosság teljes létszáma akkor 860 ezer volt.

A cikket teljes terjedelmében a Magyar Nemzet oldalán olvashatják. 

A kép illusztráció.  Forrás: Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre