Így értékelik a magyarok Novák Katalin egy éves munkáját

Novák Katalin köztársasági elnök egy éves elnöklését elemezte a Nézőpont Intézet legújabb kutatása. Ebből többek között kiderült, hogy az államfői szerepfelfogás a magyar érdek nemzetközi képviseletében és a nemzeti egység megteremtésében csúcsosodott ki – írta a Magyar Hírlap. 

Már egy éve Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke, aminek apropójából a Nézőpont Intézett készített egy elemzést, amelyben kíváncsiak voltak arra, hogy milyen a megítélése a lakosság körében. 

Kiderült, hogy a magyarok 55 százaléka tudja összekötni az államfői pozíciót és Novák Katalin személyét, közülük pedig 62 százalék elégedett a munkájával, ez a szám pedig a kormánypárt népszerűségét is meghaladja. Az elemzés szerint a Novák Katalin munkájával való nagyarányú elégedettség hátterében az áll, hogy tevékenysége összhangban van az elvárásokkal.

A kép forrása: Nézőpont Intézet

Az államfő személyét ismerők 65 százaléka elégedett azzal, ahogyan Magyarországot képviseli a nemzetközi diplomáciában, ami jelentős javulás a novemberi megítéléséhez (57 százalék) képest.

A kép forrása: Nézőpont Intézet

Hozzáteszik, hogy alkotmányos kötelezettségei megnyilvánulásaként értékelhető, hogy gesztust gyakorolt egyaránt az LMBTQ-szervezetek és a radikális jobboldal felé, miután vendégül látta a Háttér Társaságot a Sándor-palotában, illetve kegyelmet adott Budaházy Györgynek, de ebbe a sorba illeszthető a panasztörvény visszaküldése is az Országgyűlésnek. 

Forrás: Magyar Hírlap 

A címlapképen Novák Katalin köztársasági elnök látható a Milos Zeman leköszönő cseh államfővel megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón a prágai elnöki palotában 2023. március 3-án. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre