Simicskó István: Nemzetközi béketárgyalásokra illetve békekonferencia összehívására van szükség

A béke lett a témája a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) által szervezett Keresztény Civil Szervezetek Országos Fórumának.

Harrach Péter a KDNP frakcióvezető-helyettese, az MKDSZ elnöke köszöntőjében elmondta, hogy ezúttal a szomszédunkban dúló háborúval kapcsolatban a béke kérdéskörét járják körbe a meghívott előadók, mint adott területek szakemberei.

Rámutatott: 25. alkalommal rendezik meg a keresztény civil szervezetek találkozóját. 12 éve indult a konferenciasorozat, amelyen valódi civil szervezetek vesznek részt, akik mögött nincs politikai támogatás vagy szándék, hanem alulról szerveződő, egymástól különböző tömörülések.

Harrach Péter a KDNP frakcióvezető-helyettese, az MKDSZ elnöke köszöntötte a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fórumán résztvevőket. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Megtalálhatók köztük országos hálózattal bírók és kis helyi szervezetek, akiknek tevékenysége is eltérő, szociális, kulturális, egészségügyi vagy közéleti témákkal egyaránt foglalkoznak – mondta, kiemelve: közös vonásuk a keresztény társadalmi felelősségvállalás.

Kitért arra is, hogy a tanácskozás fő témájának, a békének ma különös aktualitása van. A KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott: a béke alapvető emberi igény, a keresztény tanítás központi eleme. A béke ugyanakkor belülről kezdődik, ha az ember önmagával, a teremtővel és a környezetével békében van, akkor a társadalmi béke és az országok közötti béke is működik – összegzett.

Nemzetközi béketárgyalásokat, illetve békekonferencia összehívását javasolta a magyar kormánynak Simicskó István

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Parlamentben tartott rendezvény sajtótájékoztatóján rámutatott: a béke most a legfontosabb központi kérdése nemcsak a magyar társadalomnak, hanem egész Európának és a világnak is. Jó lenne, ha hozzá tudnának járulni, akárcsak egy apró lépést is tudnának tenni a mielőbbi béke érdekében – hangsúlyozta a politikus.

A KDNP álláspontja következetes, a háború kitörése előtt annak elkerülését szorgalmazták, most pedig azt képviselik, hogy mielőbbi tűzszünetre és békére van szükség – rögzítette.

Simicskó István elmondta: számos olyan kihívással találkoztak a 21. században, amellyel korábban nem, vagy nem ilyen mértékben. A szomszédban háború dúl, a migráció nem csökken, sőt egyre növekvő méreteket ölt, és eközben Európa civilizációs lejtőre került,  spirituális válságban van.

Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma a Parlament Felsőházi termében. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

A kereszténydemokraták sokat szeretnének tenni azért, hogy ez a folyamat jó irányba megváltozzon – hangsúlyozta.

Javasolta a magyar kormány részéről nemzetközi béketárgyalások kezdeményezését, vagy békekonferencia összehívását. Az unió által meghozott szankciók önsanyargatóak, visszafelé sültek el, és nem működnek – értékelt a KDNP frakcióvezetője.

Kitért az előző napi, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel Belgrádban tett látogatásra, és elmondta: találkoztak Aleksandar Vucic szerb elnökkel és több miniszterrel, akik szintén teljes mértékben a béke pártján állnak.

A keresztény értékek mentén élő politikusok és civilek soha nem látott összefogására van szükség a béke érdekében

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára arról beszélt: a nyugat-európai, baloldali elit sajnálatos módon elszakadt a saját választóitól és egy neomarxista ideológia foglyává vált.

Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes, a KDNP ügyvezető főtitkára a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fórumán. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Attól még, hogy a nyugat-európai politikai elit a háború mellett foglal állást és a háború szószólója, ez nem azt jelenti, hogy a Nyugat-Európában élők is a háború pártján állnának.

„Európa a békéért kiált és a békéért könyörög”

– fogalmazott.

Hozzátette: ez a fajta nyugat-európai neomarxizmus most már egyértelmű „elkommunistásodást” jelent, most is az „ez a harc lesz a végső!” felkiáltással állnak a háború oldalára. Emlékeztetett: 125 éve hirdetik, hogy „ez a harc lesz a végső” és láttuk, hogy Európa történelmében ez mennyi fájdalmat és szenvedést hozott. Nem szabad hagyni, hogy a háborúpártiak diadalmaskodjanak, velük szemben a keresztény értékek azok, amik egyedül a békét hirdetik. A keresztény értékek mentén élő politikusok és civilek soha nem látott összefogására van szükség, hiszen a béke az, ami egyedül gyarapodást tud hozni – rögzítette.

Jelezte: a tanácskozás kiváló alkalom, hogy elindítsák az összefogást a béke érdekében.

Szászfalvi László, a KDNP frakcióvezető-helyettese a felekezetek közötti együttgondolkodásra és együttműködésre hívta fel a figyelmet. A 20. század az ökumené évszázada volt és az elmúlt több mint 20 évben is tovább folytatódott az egyházak, a felekezetek közötti párbeszéd.

Ez a béke alapja, ami ma Európában, az ukrán-orosz háború közelségében rendkívül aktuális – mondta.

Ferenc pápa magyarországi látogatása újabb dimenziót nyitott a párbeszédben, többször és többféle módon jelezte az ökumené támogatását, ami egy újabb impulzust adhat a magyarországi felekezeteknek a hosszú távú közös szolgálatára a nemzet érdekében – fűzte hozzá Szászfalvi László.

Forrás: KDNP

Címlapképen: Simicskó István a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fórumán a Parlament Felsőházi termében. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre