Kiderült mit gondolnak a németek a migrációról

Minden második megkérdezett azt szeretné, ha Németország a jelenleginél kevesebb menekültet fogadna be – tájékoztatott a Berlini gyors.

Az ARD megbízásából készült legújabb átfogó közvélemény-kutatás (ARD-DeutschlandTrend) felemás képet fest a német választópolgárok menekültek és bevándorlók megsegítéséről és befogadásáról alkotott véleményéről. A felmérés szerint ötből négy német támogatja azt a javaslatot, hogy a menekültügyi eljárásokat az EU külső határainál folytassák le –

egyúttal minden második megkérdezett azt szeretné, ha Németország a jelenleginél kevesebb menekültet fogadna be.

Mindazonáltal az, hogy a különböző okokból menekülő embereket be kell fogadnia Németországnak, továbbra is magas támogatottságot élvez a lakosság körében. Ugyanakkor az elmúlt időszakban e téren enyhe csökkenés figyelhető meg a pozitív válaszok esetében. Az állampolgárok 84 százaléka  úgy gondolja, hogy helyes, ha Németország befogadja a háború vagy polgárháború elől menekülőket (-10 százalék 2016 februárjához képest), míg 70 százalék támogatja a hazájukból éhínség, vagy természeti katasztrófák miatt elmenekült emberek befogadását (-9 százalék 2015 szeptemberéhez képest).

A megkérdezettek kétharmada (68 százalék) pedig támogatja a politikai, vagy vallási okokból üldözöttek befogadását (-5 százalék 2016 februárjához képest).

A Földközi-tengeren a polgári tengeri mentés érdekében tett erőfeszítések a válaszadók többségének támogatását élvezik. Tízből hat német (60 százalék) jónak tartja, hogy magánkezdeményezések útján mentik ki a Földközi-tengeren bajba jutott embereket, majd hozzák őket európai kikötőkbe, míg minden harmadik (32 százalék) nem tud ezzel az állítással egyetérteni.

A megkérdezett németek fele fél attól, hogy összességében ennyi menekült érkezik Németországba – ez az arány 2016 februárjához képest szinte változatlan. Ehhez kapcsolódóan négyből három német (77 százalék) úgy véli, hogy a politikai pártok túl keveset foglalkoznak bevándorlás által okozott problémákkal.

Miközben tehát egyértelmű az elkötelezettség amellett az elv mellett, hogy Németországnak menekülteket kell befogadnia és hogy a tengeren bajba jutott embereket meg kell menteni, a konkrét németországi helyzetet némileg másképp látják. A polgárok többsége (52 százalék) támogatja, hogy a jelenleginél kevesebb menekültet fogadjanak be. A válaszadóknak ez a csoportja 12 százalékponttal nőtt 2020 eleje óta, amikor a Németországba érkező menekültek száma alacsonyabb volt. Más kép rajzolódik ki, ha a külföldről érkező szakképzett munkaerőre kérdezünk rá.

Tízből négy német (41 százalék) azon a véleményen van, hogy Németországnak több szakmunkást kellene külföldről toboroznia.

A felmérés részeként a közvélemény-kutatást készítők a pártpreferenciákra is rákérdeznek. Amennyiben vasárnap tartanák a szövetségi választásokat, a kormányfőt adó SPD 17 százalékot kapna (-1 százalék az áprilisi eredményekhez képest). A CDU/CSU 30 százalékon maradna (+/-0), ezzel továbbra is a legerősebb parlamenti erő lenne. A Zöldek egy százalékpontot veszítve jelenleg 16 százalékon állnának. Ezzel a szélsőjobboldali AfD-vel (16 százalék, +1) együtt a harmadik helyre kerülnének. Az AfD számára ez 2018 novembere óta a legmagasabb országosan mért érték. Az FDP májusban a korábbi felméréshez hasonlóan 7 százalékon áll (+/-0). A Baloldali Párt 5 százalékot (+1) ér el, és ezzel szűken, de bejutna a Bundestagba, míg a kisebb politikai pártok támogatottsága további 9 százalékot tesz ki összesen.

Forrás: Magyar-Német Intézet, Berlini gyors

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre