Hornung Ágnes: a gyermeknevelés a legcsodálatosabb dolog

A gyermeknevelésben akadnak nehéz pillanatok, mégis ez a legcsodálatosabb dolog, a legboldogabb pillanatokat élik át a szülők, miközben gyermekeikkel töltik az időt – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Fejér vármegyei Fehérvárcsurgón, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének szombati babaköszöntő rendezvényén.

Hornung Ágnes rámutatott, a gyermekvállaláskor a szülők fontos döntéseket hoznak életük alakulásáról, mert a gyermek megszületésével sokszorozódik az öröm, de a feladatok is.

Az államtitkár jelezte, hogy a családok már nem csak saját magukra számíthatnak, mert 2010-ben történt meg az a családbarát fordulat, amikor a kormány melléjük állt. Az elmúlt 13 évben harmincnál több intézkedéssel segítették a családokat “a kicsit nehezebb pillanatokban” egészen a kisgyermekkortól kezdve, valamint a fiatalok szülővé válását, a nagycsaládosokat és az időseket is.

Hornung Ágnes kiemelte, családok nélkül nincs jövő, ezért továbbra is középpontban maradnak, és tovább dolgoznak azon, hogy a mindennapjaik könnyebbek legyenek.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megerősítette, hogy “a magyar kormány 2010-ben nagyon világosan állást foglalt a családok támogatása mellett”, amikor elindította annak az átfogó családtámogatási rendszernek a kialakítását, amely mára az otthonteremtéstől kezdve az adókedvezményeken át a nagyszülői GYED-ig több tucat támogatási formával segít még teljesebbé tenni a családdá válást.
Megemlítette, a szankciók miatti nehéz gazdasági helyzetben sem mondtak le arról, hogy segítsék újabb és újabb magyar gyermekek megszületését, sőt bővítették a támogatásokat a 30 év alatti anyák szja-mentességével.

Szentkirályi Alexandra jelezte, a rendezvényen a tavaly született 419 NOE-s gyermeket és szüleiket ünneplik, közülük 75 volt jelen Fehérvárcsurgón. Hozzátette: a gyermekek mindegyike legalább harmadikként érkezett családjába.

Résztvevők a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) babaköszöntő rendezvényén a Károlyi-kastély parkjában Fehérvárcsurgón 2023. május 6-án. Középen Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b-j). Fotó: MTI/Lakatos Péter

Kardosné Gyurkó Katalin a NOE elnöke úgy fogalmazott, hogy “a gyermek, a család jelenti a kiteljesedett életet, ami belőlünk fakad és sajátunknak érzünk”. Arról is beszélt, hogy a gyerekek jelentik a jövőt, “ők a vitorlák az ősök bárkáin”.

Megjegyezte: gyakran nem könnyű a gyereknevelés, a szülők ereje néha elfogy, egy jó szó mindent megváltoztat.

Károlyi György diplomata, a kastély tulajdonosa szerint a NOE a legjobb helyre érkezett, mert munkatársaival a kastélyban olyan kulturális találkozóhelyet működtetnek, ahol fontosak a családok. Jelezte, évente szerveznek nemzetközi tudományos konferenciát, amelynek előbb a család, majd a gyermeknevelés volt a középpontjában, idén pedig “a fiatalt hogyan lehet jó polgárrá nevelni” témakört járták körül.

Temesvári Krisztián (független) polgármester, akinek felesége az ötödik gyermeküket várja, úgy fogalmazott: “életünk fő műve a gyermek”. Közölte, hogy Fehérvárcsurgón ötven – három- vagy többgyerekes – nagycsalád él.

(MTI)

Címlapképen: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mond beszédet a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) babaköszöntő rendezvényén a Károlyi-kastély parkjában Fehérvárcsurgón 2023. május 6-án. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre