Orbán Balázs a német cégekről szóló EP-vitáról: Több demokráciát, kevesebb korrupciót Brüsszelben

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága tartott meghallgatást a közelmúltban azon német cégek és vállalatok ügyében, amelyeket állítólag szisztematikusan diszkriminálnak a magyarországi pályázati kiírásokban, de voltak olyan szakemberek, akiknek a véleményére nem voltak kíváncsiak. Ennek kapcsán kérdeztük Orbán Balázst, a miniszterelnök politikai igazgatóját.

Történt ugyanis, hogy Arne Gobert üzleti jogáasz, a Német Gazdasági Klub elnöke fel akart szólalni az ülésen, de a bizottság nem engedélyezte neki, mondván, hogy „már kellő információval rendelkeznek a magyarországi helyzetről”.

Gobert végül a sajtónak elmondta, hogy huszonöt éve él és tevékenykedik Magyarországon, ezért szerette volna megosztani a véleményét. A Mandinernek hozzátette, hogy „nem akarták, hogy kommentáljam a dolgokat, és kérdéseket tegyek fel, mert kellemetlen lett volna nekik”.

„Ez a meghallgatás azért kellett, hogy fel lehessen hozni új kifogásokat, és mégse kapja meg a pénzeket Magyarország” – szögezte le.

Ennek kapcsán megkérdeztük Orbán Balázst, hogy mit gondol a német–magyar gazdasági kapcsolatokról, és mi lehetett az Európai Parlament célja ezzel a lépéssel.

„Szerintem a német–magyar kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok virágzanak, nagyon jó helyzetben vannak, és azt gondolom, hogy a Magyarországon működő külföldi vállalkozások is jól érzik itt magukat. Ezt tényekkel alá lehet támasztani, hiszen az elmúlt években korábban soha nem látott mértékű külföldi működő tőke áramlott be hazánkba, ami nyilvánvalóan nem történt volna meg, hogyha ezek a cégek úgy értékelnék, hogy rossz üzleti környezetbe érkeznek. Ebből következően az Európai Parlament vonatkozó fellépése abba a sorba illeszthető, amelybe sajnos általában az európai parlamenti megnyilvánulások beilleszthetőek” – emelte ki.

„Ez egy politikai nyomásgyakorlás és egy Magyarországgal szembeni politikai okokból ellenséges, koordinált fellépés, amit szerintem csak fűszerez az a tény, illetve sokat elmond az európai demokráciafelfogásról és annak állapotáról, hogy a témában egyébként kiváló szakértőket nem hagyják felszólalni, nem hagyják, hogy elmondják a véleményüket. Több demokráciát, kevesebb korrupciót Brüsszelben” – értékelte Orbán Balázs.

Magyarországon a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget, hatezer vállalat mintegy 300 ezer embernek ad munkát, a kétoldalú kereskedelmi forgalom is folyamatosan nő, újabb és újabb rekordokat döntve. A kormány a jelenlegi, 2014 óta működő beruházásösztönzési rendszer keretében 183 német cégnek nyújtott eddig támogatást.

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre