Hazánk területén volt Európa legnagyobb vulkánkitörése

Újabb bizonyítékokat találtak magyar kutatók annak az alátámasztására, hogy a mai Kárpát-medencében 14,4-18,1 millió évvel ezelőtt nagy erejű robbanás történt. A vulkánkitörések során jelentős mennyiségű vulkáni anyag került a felszínre – tájékoztat az ELKH.

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézete (CSFK FGI) és az ELKH–ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport tájékoztatása szerint az elmúlt 20 millió évben Európa legnagyobb vulkánkitörései a Pannon-, azaz a jelenlegi Kárpát-medencében történhetett.

Lukács Réka kutató kis méretű, 100–200 mikron nagyságú cirkonkristályok urán- és ólomizotóp-arányainak mérésével meghatározta a Bükk előterében feltáruló vulkáni képződmények keletkezési idejét. Ezek jó egyezést mutattak számos, több száz kilométer távolságban lévő vulkáni anyag korával. Ennek alapján arra következtettek, hogy a jelenlegi Bükkhöz közel 17,3, 17,1, 14,9 és 14,4 millió évvel ezelőtt történt robbanásos kitörések Európa jelentős részét érinthették. Ekkor egyenként több száz köbkilométer mennyiségű vulkáni anyag kerülhetett a felszínre.

Lukács Rékának és munkatársainak, FK OTKA-NKFIH kutatási projektjükhöz kapcsolódóan, a közelmúltban három tanulmánya is megjelent, amelyek további bizonyítékokkal támasztják alá e felvetést.

Forrás és a további részletek: ELKH 

A címlapkép forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre