A finnek a legboldogabbak, de 2060-ra kihalhatnak

A Finn Statisztikai Hivatal jelentése szerint az ország demográfiai válsága egyre nagyobb mértékű. A tavalyi évben évszázadok óta a legalacsonyabb volt az újszülöttek száma. Egyes vélemények szerint 2060-ban születhet az utolsó finn, ha ez a tendencia folytatódik – írja a Christian Network Europe.

A legújabb jelentés szerint 2022-ben Finnországban a születési adatok átlaga alapján egy nőre 1,32 gyermekszületés jutott. Finnországban 1776 óta mérik a termékenységi arányszámot, azóta ez a legalacsonyabb érték. 1776-ban egy finn nő még átlagosan közel öt gyermeknek adott életet.

A második világháborút követő babyboom időszak után a statisztikák szerint lényegében folyamatosan csökkent a finneknél a születési ráta. Bár a koronavírus-világjárvány időszakában kisebb emelkedés volt megfigyelhető, 2021-ről 2022-re 1,46-ról 1,32-re csökkent az egy nőre jutó megszületett gyermekek száma.

Az elsőszülöttek arány a 2018-as 41 százalékról 2022-re 43 százalékra nőtt, a második és harmadik születésűek aránya viszont csökkent.

A jelentés kitér arra is, hogy a gyermekek számának csaknem a fele házasságon kívül születik.

A hatvanas években ez az arány nem érte el az 5%-ot.

A kutatókat meglepte a történelmileg alacsony születési szám, a demográfiai válság pedig az új finn kormánynak komoly feladatokat ad, a nyugdíjak, a bevándorlás, az egészségügy és az oktatás területén – jegyzi meg az Euractiv.

Juho Kostiainen, a Nordea Bank közgazdásza arra számít, hogy 2030-ra a 7 és 16 év közötti iskolások száma 20 százalékkal csökken Finnországban.

A legpesszimistább előrejelzések szerint pedig 2060-ra a finn nép is kihal.

Címlapképen: Egy nő éppen átkel egy függőhídon a finnországi Oulanka Nemzeti Parkban. Fotó forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre