Kiadták a figyelmeztetést: madártámadások várhatók

Félelmet keltő madártámadások várhatók a következő hetekben, de ez egy természetes jelenség, amely kellő odafigyeléssel kezelhető – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME tájékoztatása szerint lakott területen elsősorban a varjúfélék fiókareptetésekor – azaz április végétől június közepéig – fordulhatnak elő agresszívan viselkedő madarak.

Közleményükben kiemelik, hogy mindez természetes, kiszámítható és rövid ideig tart a madaraknál.

A szülők ilyenkor a fészket elhagyó, de még ügyetlen, nem teljesen röpképes, talajra kerülő fiókáikat védelmezik. A jelenség idehaza a dolmányos varjakra különösen jellemző.

A dolmányos varjú a hazai madártámadások egyik főszereplője. Jó tudni, hogy fiókáit védelmezi. (Forrás: Pixabay.com)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében hangsúlyozák, hogy Európában alig él olyan madár, mely támadásával közvetlen sérülést tudna okozni. Felhívták a figyelmet arra, hogy támadó madarakkal való találkozás esetében hasonlóan kell eljárni, mint az agresszív kutyáknál.

Nem tanácsos elfutni, forduljunk szembe az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek, esetleg kiabáljunk rá!

Rámenősebb madarak esetén nyugodtan használjuk védekezésre a kezünk ügyében lévő szatyrot, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt és így hátráljunk el.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívja a figyelmet arra is, hogy nem csak a varjúfélék lehetnek veszélyesek ilyenkor. Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyú pároktól kell tartani. Ha csónakkal, vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a madárcsaládot, akkor a szülők a szárnyukkal és a csőrükkel támadhatnak. Ez pedig a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komoly kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat és fészküket érdemes elkerülni.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre