Vácra látogatott Izunna Okonkwo atya Nigériából

Izunna Okonkwo atya, a Szent Borromeo Kórház igazgatója az Afréka Alapítvány meghívására érkezett Magyarországra, ahol kötetlen keretek között találkozott többek közt Marton Zsolt váci megyéspüspökkel, valamint Kovács Gáborral, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatójával. A két hetet Magyarországon töltő Izunna atyát magyarországi látogatásáról, kórházának missziójáról és a nigériai keresztények helyzetéről a Váci Egyházmegye hivatalos oldalán közöltek interjút, ebből közlünk részleteket.

„Hálás vagyok Dr. Fodor Réka szolgálatának, melynek köszönhetően rengeteg beteg emberen tudtunk segíteni, sokakat megérintettünk, sokak életébe hoztunk változást” – kezdte Izunna atya, aki az Afréka Alapítvány társalapítójaként meghívást kapott arra a díjátadóra, melyen Dr. Fodor Réka Afrikában végzett humanitárius és orvosi missziójáért vehetett át kitüntetést. „Nem csupán a díjátadóra érkeztem;

azért is vagyok itt, hogy megragadjam az alkalmat, és köszönetet mondjak azoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak kórházunk működéséhez, így például a Hungary Helps Program munkatársainak. A program révén kórházunk egy hatemeletes épülettel bővül.

Találkoztam továbbá a Honvédkórház főigazgatójával is, hogy kifejezzem hálámat, amiért megengedte, hogy Dr. Csókay András és más orvosok, nővérek több alkalommal is eljöhessenek kórházunkba orvosi misszióra. A világszerte elismert idegsebész, Csókay doktor úr közel 150 betegünkön végzett műtéteket, beavatkozásokat. Nigériának nincs szakembere ezen a területen, és az idegsebészeti szolgáltatások nagyon költségesek, de Csókay doktor úr teljesen ingyen dolgozott. Nagyon hálásak vagyunk neki” – mesélte Magyarországgal kapcsolatos élményeit Izunna atya.

A nigériai pap nem véletlenül most érkezett hazánkba:

„A látogatásom másik oka pedig, hogy ez idő tájt jött Ferenc pápa Magyarországra, és a pápalátogatás programjain szerettem volna részt venni, csak úgy, mint a két évvel ezelőtti Eucharisztikus Kongresszuson. Úgy gondolom, nagyszerű és különleges lehetőség, hogy a pápa rövid időn belül kétszer is ellátogatott ide”.

Az Onitsha városában található Szent Borromeo Kórház igazgatója elmondta, hogy bár Ferenc pápa még nem járt Nigériában, Szent VI. Pál és Szent II. János Pál pápa igen, előbbi ráadásul azt a kórházat látogatta meg 1962-ben, ahol Izunna atya jelenleg dolgozik. Kórházának missziójáról lelkesen mesélt a katolikus pap, hangsúlyozva, hogy az intézményben akkor is kezelik a betegeket, ha nem tudnak fizetni a szolgáltatásokért, mert az orvosok mindenekelőtt az élet megmentésére fókuszálnak, és elsődleges szempontjuk, hogy minőségi egészségügyi szolgáltatásokat nyújtsanak minden ember számára.

„Afrikában az emberek jó része nem tudja, mi az az egészségbiztosítás. Nigéria egy több mint 200 milliós lakosságú ország, ahol a kórházba járó betegek nagy része zsebbe fizet. Ugyanakkor rengeteg ember él a szegénységi küszöb alatt, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy fizessenek az egészségügyi ellátásért.

Éppen ezért mi a kórházunkban alacsony áron nyújtjuk a szolgáltatásainkat, hogy megfizethetővé, elérhetővé tegyük azok számára is, akik valóban szükséget szenvednek.”

Az atyát arról is megkérdezték, milyen a keresztények helyzete az országban. „Azt kell mondanom, a történelem során soha nem volt könnyű kereszténynek lenni, ha valaki teljes szívből akarta gyakorolni a hitét. Aki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét, és úgy kövessen – mondja Jézus. A nigériaiaknak is megvan a maga keresztje; nekik is végig kell menniük a saját Golgotájukon. Bár az országban állítólag vallásszabadság van, a gyakorlat nem ezt mutatja. Az iszlám fundamentalisták által elkövetett merényletekben, amikor templomokban vagy nyilvános helyeken támadnak, sok keresztény, ugyanakkor muszlimok is életüket vesztették.”

A nigériai pap végül elmondta: minden korban és helyen kicsit mást jelent kereszténynek lenni, ahogy mások a kihívások is. „Van, ahol szó szerint el kell gondolkodnia az embereknek: ha Jézus Krisztus meghalt értem, kész vagyok-e ugyanezt megtenni érte? Kész vagyok meghalni azért, amiben hiszek? Hiszen Ő az Út, az Igazság és az Élet.”

Az interjú teljes terjedelmében ITT olvasható el.

Forrás, fotó: a Váci Egyházmegye hivatalos oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre