Minden, amit Ferenc pápa látogatásáról tudni érdemes + Infografika

Magyarország az egyetlen ország, ahova Ferenc pápa egynél többször is ellátogat, azonban már harmadszor találkozik magyar hívekkel, hiszen 2020-ben Csíksomlyón is tartott szentmisét. Összeszedtük a legfontosabb információkat, amiket Ferenc pápa látogatásával kapcsolatban tudni érdemes.

A Szentatya azt mondta az érkezése kapcsán, hogy: „lehetőségem lesz arra, hogy megöleljem a számomra oly kedves Egyházat és népet”.

Így reagáltak az egyházi és közéleti szereplők Ferenc pápa érkezésére

Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása Ferenc pápa érkezésével kapcsolatban elmondta, hogy “a hívőknek minden pápalátogatás valamiképpen Krisztust jeleníti meg. Tudjuk azt, hogy Krisztussal találkozunk a szentmisében, az imádságban, sőt a szegény emberekben is az ő arcát látjuk meg.”  

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök úgy véli, hogy „a pápa felismerte, hogy sok tekintetben kicsit félrevezették Magyarországot illetően, és most visszatér, meglátogatja a magyarországi keresztényeket, katolikusokat”. 

Veres András győri megyéspüspök úgy nyilatkozott, hogy „minként Európában – sőt túlzás nélkül állíthatjuk, az egész világon – nagy változások zajlanak nemcsak a társadalomban, hanem az egyházban is, ezért nagyon fontos számunkra, hogy ebben a nagy változásban halljuk Krisztus földi helytartójának gondolatait, iránymutatásait”.

Novák Katalin köztársasági elnök kifejezte, hogy nagy szeretettel és imákkal várja a pápát, és reméli, hogy „Magyarországon együtt imádkozhatunk a békéért, a családért, a hit, a remény és a szeretet megújulásáért”. 

Ferenc pápa Twitteren üzent, Novák Katalin válaszolt

Ferenc pápa látogatása – noha a programok között van, amelyik érint állami vonatkozású témákat is – alapvetően apostoli, „lelki természetű” látogatás – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke kedden Budapesten, a pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón.

Semjén Zsolt megjegyezte, hogy ő szeretettel várja azokat is, akik kordont bontanak. A békemenet résztvevőitől kezdve a kordonbontókig mindenki jöjjön el a Kossuth térre, aki tiszteli Ferenc pápát – mondta, azt kérve ugyanakkor, hogy semmilyen politikai jellegű megnyilvánulás ne történjen a misén.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, hogy „meglehetősen ritka, hogy egy országba ilyen rövid időn belül kétszer is ellátogasson a katolikus egyházfő, ezért Ferenc pápa április végi újabb budapesti látogatása különleges adomány”. 

Habsburg Eduárd, Magyarország vatikáni nagykövete egy személyes történetet osztott meg és elmesélte, hogy Ferenc pápa megkérdezte tőle, hogy tudja-e, hogy mi Magyarországon a legszentebb dolog. Ő arra számított, hogy a Szent Koronát említi, az egyházfő viszont annyit mondott: A tokaji bor!

Hozzátette, hogy „Ferenc pápa úgy gondolja, hogy a magyarok jó, becsületes és bátor emberek. Egy svájci gárdista, aki Budapesten is őszentsége autóját kísérte, később azt mesélte, hogy a szentatyát megindította a két évvel ezelőtti budapesti látogatásán őt fogadó tömeg kitörő éljenzése”.

A pápalátogatás ihlette zenei szerzemények

A látogatás alkalmából két dal is megjelent, az egyik Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által. Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston musical-dalát, a Caminót a pápalátogatásra Dolhai Attila, Szűcs Renáta, Szandi, Nagy Bogi, Dánielfy Gergő és Vizy Márton adja elő új, szimfonikus zenei köntösben. Ez a 2023-as pápalátogatás hivatalos dala.

Camino, Krisztus a jövőnk

Magyar fohász 2023

A Magyar fohász 2023 című dal Varga Miklós, Keresztes Ildikó és Vastag Csaba közreműködésével készült, amelynek ötlete egy ferences kolostorban történt látogatás alkalmával született meg. A dalt Toldi Tamás és Pálinkás Gergely írta. Énekesként Varga Miklós, Keresztes Ildikó és Vastag Csaba csatlakozott a produkcióhoz, őket Szirtes Edina Mókus hegedűn, Heinczinger Mika pedig furulyán kíséri. A magyar fohász 2023 szerzemény egyfajta könnyűzenei tisztelgés Ferenc pápa előtt.

A pápalátogatás programpontjai

A program több nyilvános eseményt is tartalmaz, de a pápának zárt körű programjai is lesznek. A nyilvános programokat félkövér betűtípussal jelöltük. 

Április 28.

10.00: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – Hivatalos fogadtatás (nem nyilvános esemény)

Sándor-palota és Kármelita Kolostor (nem nyilvános események)

11.00: Ünnepélyes fogadtatás a Sándor-palota előtti téren (Szent György tér)

11.30: Udvariassági látogatás a köztársasági elnöknél a Sándor-palotában

11:55: Találkozás a miniszterelnökkel

12.20: Találkozás az állami hatóságok, társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel a Kármelita Kolostor épületében

17.00: Szent István-bazilika – Találkozás a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Április 29.

08.45: Magánlátogatás a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban (nem nyilvános esemény)

10.15: Árpád-házi Szent Erzsébet-templom – Találkozás szegényekkel és menekültekkel

11.30: Istenszülő oltalma-templom – Látogatás a görögkatolikus közösségnél

16.30: Papp László Budapest Sportaréna – Találkozás a fiatalokkal (a részvételt az egyházmegyék koordinálják a szabad helyek függvényében)

18.00: Apostoli Nunciatúra – Magántalálkozó a Jézus Társasága tagjaival (nem nyilvános esemény)

Április 30.

09.30: Kossuth tér – Szentmise, Regina Caeli imádság (belépés a térre a kora reggeli óráktól kezdve)

16.00: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar –Találkozás az egyetemi és kulturális élet képviselőivel (a térre lehet belépni, a pázmányos egyetemista fiatalokat várjuk)

17.30: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – Hivatalos búcsúztatás (nem nyilvános esemény)

A három napos utazás egyik fő pontja a vasárnapi szentmise a Kossuth téren, amelyben a liturgia nyelve latin lesz, azonban a többi rész, köztük a Hiszekegy is magyarul hangzik el.

A hívek könyörgései a Magyarországon élő kisebbségek nyelvein lesznek, tehát németül, szlovákul, románul, horvátul, szlovénul és – a menekültekre való tekintettel – ukránul. 

A képet készítette: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

A téren szigorú szabályok lesznek érvényben. 

Tilos bevinni:

  • üvegtárgyat, üvegkulacsot, fémpalackot;
  • kerékpárt, rollert
  • pirotechnikai eszközt, robbanékony, mérgező vagy gyúlékony anyagot, tartalmazó tárgyat vagy eszközt;
  • lőfegyvert, szúró-, ütő-, és vágóeszközöket, egyéb, közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat;
  • szeszes italt, kábítószert;
  • drónt vagy bármilyen távirányítható eszközt, játékot;
  • bármilyen reklámanyagot, jelképet, transzparenst, molinót, feliratot, amely a rendezvény céljával, szellemiségével nem összeegyeztethető;
  • élő állatot (kivéve a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyákat).

Bevihetőek:

  • zászlók és táblák, azzal a kitétellel, hogy a zászlórudak és a táblák, transzparensek rúdjának hossza nem haladhatja meg az 1,5 métert;
  • A rendezvényterületre csak összecsukható, kisméretű zarándokszék vihető be;
  • műanyag kulacs, műanyag palack;
  • A rendezvényterületre csak tompa végű esernyő vihető be, csomagröntgenben történő átvizsgálást követően.
A Kossuth téri szentmise vasárnap fél 10-kor kezdődik. 

További információk:

Ferenc pápa látogatása – a részletes program, térképekkel

Ingyenes az utazás a pápalátogatáskor a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV járatain

Ferenc pápa legutóbbi útjai

Ferenc pápa számos helyen járt a korábbi években, 2019-ben Romániába utazott, ahol június 1-jén Csíksomlyón százezres tömeg előtt mutatott be szabadtéri szentmisét. 2021. március 5. és 8. között történelmi jelentőségű apostoli látogatást tett Irakban, személyében első alkalommal látogatott el katolikus egyházfő egy többségében síita muszlimok lakta országba.

2021. őszén látogatott először Magyarországra, ahol az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus utolsó napján a zárómisét koncelebrálta a Hősök terén, előtte találkozott a legfőbb állami vezetőkkel, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a zsidó közösségek képviselőivel.

Ferenc pápa érkezik szentmiséje helyszínére, a csíksomlyói hegynyeregbe Erdélyben, 2019. június 1-jén. (Forrás: MTI/Veres Nándor)

Ezután Szlovákiába utazott, majd Ciprusra és Görögországba. 2022-ben járt Máltán, Kanadában, Kazahsztánban és Bahreinben. 2023 január végén és február elején Kongóba és Dél-Szudánba látogatott. 

Ferenc pápa látogatásának és a szentszéki diplomáciának kulisszatitkai

Ferenc pápa Magyarországon infografika

Nagyításhoz jobb klikk a képen és “Kép megnyitása új lapon”.

Ferenc pápa Magyarországon infografika. Szerkesztők: fazekas Kiara Barbara, Gerzsenyi Krisztián, Szennyes Krisztián

A címlapképen Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson Budapesten 2021. szeptember 12-én. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu 

Infografika szerkesztés: Fazekas Kiara Barbara, Gerzsenyi Krisztián, Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre