Várható volt, hogy sokan használni fogják a pápát – Gondolatok a Szemlélek #pontifex kampányáról

A magyar nyilvánosságban gyakran ízléstelen módon torzítják a katolikus egyházfő nyilatkozatait.

Az M5 Ez itt a kérdés című műsorában tavaly a keresztény könnyűzene térhódításáról, illetve az abban való érvényesülésről beszélgettek. Szó-szót követett, amikor a diskurzus során a műsorvezető megfogalmazta, hogy az önteltség nem csak a hírnévből fakadhat, hanem éppen a hitből, egyfajta „keresztény gőg” formájában is.

Ez a „gőg kereszténység” jutott eszembe akkor is, amikor megláttam a Szemlélek #pontifex kampányát, amelyet a pápa hó végi látogatása kapcsán indítottak, ugyanis úgy tűnik, hogy a plakátok nem csak Ferenc pápa intelmeit, hanem egyéb, ebbe csomagolt politikai üzenetet is hordoznak.

Forrás: Szemlélek

„Várható, hogy a politika használni akarja majd a pápát” – vonták le a következtetést a portál egyik podcast beszélgetésében, illetve kitértek arra is, hogy „sok helyen félreértelmezik, de a magyar nyilvánosságban gyakran ízléstelen módon torzítják a katolikus egyházfő nyilatkozatait”.
Ehhez képest úgy látszik az említett portál is használni akarja a pápát, mivel a #pontifex akció keretében létrehozott óriásplakátok sem tűnnek másnak, mint Ferenc pápa szavainak dekódolását – a Szemlélek ízlésének megfelelően.

Elmondásuk szerint a háborús agresszió, a populizmus, a homoszexualitás, a médiamanipuláció és az egyház valódi küldetéséről vettek ki részleteket a szentatya üzeneteiből, nem meglepő módon tartalmukkal támadva a Fidesz-KDNP kormány érintett kérdéseiben való álláspontját.

Persze nincs azzal baj, ha valaki a saját nézetei szerint próbál kiemelni a szentatya szavaiból, de például annál a résznél, hogy a homoszexuálisokhoz gyengéden kell fordulni — amelyet nem csak keresztény, de jó érzésű ember sem vitat — nincs pont. Ferenc pápa szavaival élve a folytatás pedig így szólna: „Isten nem adhatja áldását a bűnre”.

Az eset egyébként kísértetiesen hasonlít arra az akcióra, amely során az Eucharisztikus Kongresszus alkalmából a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat politikai, gazdasági, és LMBTQ témákat felölelő Ferenc pápa idézetekkel plakátolta tele Budapestet.

Ilyen módon a #pontifex nekem nem tűnik másnak, mint a liberális mainstream részének, mivel az üzenetekkel Ferenc pápát próbálják fegyverként használni a magyar kormány ellen és „gőg keresztény” módjára talán még el is hiszik, hogy a plakátokon megjelenő idézetek minden komplexitás nélkül, önmagukban a helyes gondolkodást mutatják be a témákban.

A címlapképen Ferenc pápa híveket üdvözöl a heti általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2019. szeptember 11-én. Forrás: MTI/EPA-ANSA/Claudio Peri

Iratkozzon fel hírlevelünkre