Véget ért a katolikus hittanolimpia Erdélyben

Az országos katolikus hittanolimpia április 14-én a délelőtti ünnepi érseki szentmisével ért véget, amelyet a díjkiosztás, köszönőbeszédek, közös fotók készítése és búcsúzkodás zárt. A diákok együtt ebédeltek, így volt alkalmuk köszönteni egymást, gratulálni a nyerteseknek, búcsút venni a jövő évi, Kézdivásárhelyen szervezendő országos megmérettetésig – számolt be róla a Romkat.ro erdélyi katolikus hírportál.   

A kolozsvári Szent Mihály-templomban éppen e napokban ismételten garázdálkodtak. Éppen ezért volt még nagyobb jelentősége a templom padsorait megtöltő gyermekeknek, akik a hittanolimpiára érkeztek,

egy olyan tantárgybeli tudásukról adtak számot, ami sokkal több, mint egy iskolai tárgy: maga az élet, a hit.

Erről beszélt dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek is ünnepi homíliájában – a hittan, a vallás nem egy tárgy a sok közül, nem is hasonlít valójában a többire még ha van is egy része, amit meg lehet és kell tanulni.

Érszegi Márk Aurél, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója, aki korábban évekig a vatikáni magyar nagykövetségen dolgozott, köszöntőjében arról beszélt:

a hit teremtette meg az európai civilizációt, az identitásunk része a hitből fakadó kultúránk, mert segít megérteni, hogyan működik a világ. A hit része a világnak, és mivel sok embernek fontos, a hitet ismerve lehet az embereket, önmagunkat is megérteni.

A romániai tanügyminisztérium képviseletében Kovács Zoltán Zsolt, az Oktatási Minisztérium kabinetigazgatója, az országos hittanolimpia ügyvezető elnöke lelkesen és lelkesítően, elismeréssel szólt a résztvevő diákokhoz és nevelőikhez.

Érszegi Márk Aurél, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója és dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek az V. országos katolikus hittan olimpián Kolozsváron. (Forrás: Romkat.ro)

A szentmise és ünnepi áldás után Schuller Hajnal, a házigazda és szervező Báthory-líceum igazgatója vezette az ünnepség további részét, amelyben néhány köszöntő után a nyerteseket is megismerhették a jelenlevők.

A versenyen különböző szempontok szerint különlegeset nyújtók közt különdíjakat is kiosztottak.

„Jól megszervezett, jó hangulatú megmérettetés volt az V. országos katolikus hittan olimpia, köszönet a szervezőknek, a felkészítőknek, a résztvevő diákoknak érte! E napokban a fáradságos program mellett is öröm és büszkeség volt katolikusnak lenni, egy közösséget alkotni a sok önzetlen, segítőkész, nagy- és széplelkű emberrel. Istennek legyen hála!”

– olvasható az erdélyi katolikus hírportálon.

A beszámoló teljes terjedelmében, illetve a helyezettek listája ITT található.

Erdélyben elkezdődött az V. országos magyar nyelvű hittanolimpia

Forrás, fotók: Romkat.ro

Iratkozzon fel hírlevelünkre