Nicaragua kiutasított két Costa Rica-i apácát

A közép-amerikai ország rezsimje kiutasította a dominikai Angyali üdvözlet kongregáció két szerzetesnőjét, és elkobozta a San Pedro de Lóvago-i trappista kolostort – számolt be róla a Vatikáni Rádió.

A két Costa Rica-i szerzetesnőt, Isabel és Cecilia Blanco Cubillót, akik egy idősek otthonában, a Fundación Colegio Susana López Carazóban teljesítettek szolgálatot, április 12-én utasították ki Nicaraguából. Az apácák 1958-ban a Rivas-ház vezetői voltak.

A nicaraguai kormány április 11-én elkobozta a chontales-i San Pedro de Lóvagóban található trappista szerzetesnők kolostorát, és átadta a Mezőgazdasági Technológiai Intézetnek (INTA).

A trappista apácák február 24-én hagyták el a kolostort, és másnap érkeztek meg Panamába. A kongregáció a Ciszterci nővérek rendjéhez tartozik, és 2001. január 20-án érkezett Argentínából Nicaraguába.

2022 júliusában a Kalkuttai Szent Teréz anya által alapított Szeretetmisszionáriusokat utasították ki Nicaraguából, miután a nemzetgyűlés megsemmisítette jogállásukat.

A nagyhét elején kiutasították a panamai klaretiánus misszionáriust, Donaciano Alarcón atyát, amiért imádkozott Rolando Álvarezért, a matagalpai egyházmegye püspökéért és Estelí apostoli adminisztrátoráért, akit több mint 26 év börtönre ítéltek és február 9-e óta börtönben van, miután 2022. augusztus 19-e óta házi őrizetben volt.

A 2007 óta hatalmon lévő, az országot 1979 és 1990 között is irányító immár 76 éves Daniel Ortegát, a szandinista baloldali forradalmárt 2021. november 7-én választották újra, immár a negyedik egymást követő elnöki ciklusára, miután az ellenzéki jelölteket eltiltották vagy börtönbe zárták.

Forrás: Vatikáni Rádió

A címlapkép forrása: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre