Budapesten a legolcsóbb az áram és a gáz az EU-ban

Európában csökken az áram és a gáz lakossági ára, de még mindig jóval magasabb, mint másfél évvel ezelőtt volt. A bruttó budapesti végfelhasználói tarifák az uniós fővárosok között márciusban is a legalacsonyabbak maradtak – írja a Világgazdaság.

A finnországi VaasaETT márciusi összefoglalója szerint a bruttó lakossági végfelhasználói villamosenergia-árak Kijevben voltak a legalacsonyabbak, kilowattóránként 4,30 eurócenttel. Az ukrán fővárost Belgrád (9,08), Budapest (9,33) és Podrogrica (10,46) követi, vagyis az uniós országok közül ebben a hónapban is a budapesti villamos energia volt a legolcsóbb. A VaasaETT összehasonlítása fővárosokra, nem pedig országokra vonatkozik, ám a Budapestre vonatkozó adatok a hazai árképzés miatt Magyarország egészére érvényesek, más fővárosok és országok esetében ez nem feltétlenül igaz. Az összevetésből az is kiderült, hogy a régió országaiban az európai átlagnál jellemzően olcsóbb volt a lakossági áram, kivéve Prágát, Rigát és Vilniust.

Márciusban 27,47 eurócent volt az uniós átlagár, vagyis a magyarországinak körülbelül a háromszorosa.

A teljes európai átlagár 25,89 eurócent kilowattóránként. Az árrangsor túlsó végén a londoniak, a dubliniak és berliniek állnak, akik döntően 47,6 eurócentet, 47,12 eurócentet, illetve 44,09 eurócentet fizetnek a villanyért.

Négy fővárosban emelkedett múlt hónapban a háztartások számára a villamosenergia végfelhasználói díja, ezen belül Helsinkiben 14 százalékkal. A finn fővárosban, továbbá Nicosiában (2 százalék) és Brüsszelben (1 százaléka) a tarifán belül az energiadíj nőtt, míg Párizsban (1 százalék) az áram házhoz szállítása került többe. Tizenkét fővárosban csökkent a tarifa, a leginkább Rómában, 14 százalékkal, illetve Bécsben, 8 százalékkal. Dublinban, Madridban és Athénben éreztette hatását az energiaadó mérséklése is. Az áram mint termék súlya Budapesten volt a legalacsonyabb, 14 százalékos a tarifaösszetevők között, a legmagasabb, 81 százalékos pedig Lisszabonban.

Budapest a földgáz esetében is megtartotta a legalacsonyabb uniós tarifa pozícióját 2,56 eurócentes köbméterenkénti bruttó lakossági végfelhasználói árával. Összességében a nem uniós Kijevben a legolcsóbb a gáz 2,01 eurócenttel. Az uniós átlagár 12,34 eurócent, az európai pedig 11,82 eurócent. Stockholmban ugyanakkor 29,81 eurócentbe került egy köbméter lakossági gáz, ám Svédországban csak kevés háztartásban használnak gázt. A lakosság gáz piacán a második legdrágább főváros Bécs volt (22,78 eurócent), a harmadik Amszterdam (17,57 eurócent). Az európai átlagot a régió fővárosai közül csak Prága haladta meg. A gázárak döntően estek Európában a megelőző hónaphoz képest. A kivétel Bécs, ahol 9 százalékos növekedést mértek – olvasható a VG cikkében.

A cikket teljes terjedelmében a Világgazdaság oldalán lehet elolvasni.

A címlapkép forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre