Trombitás Kristóf: Nem tetszik a gyermekvédelmi törvény az EU-nak? Így jártak

Az utóbbi időszakban új szórakozást találtak maguknak a haladár, fejlett országok kormányai: szinte alig telik el nap, hogy ne csatlakoznának a magyar kormány ellen indított keresethez, amelyben az Európai Bíróság előtt szeretnék bebizonyítani, hogy a gyermekvédelmi törvény eleve homofób, kirekesztő és így tovább, etc. Nota bene, ehhez a finnek pont azután csatlakoztak, hogy a Parlament ratifikálta a NATO-hoz való csatlakozásukat és persze tudjuk, hogy az EU meg a NATO teljesen más kávéház, de mégiscsak megmutatja, milyen emberek ezek, hogyan és miként lehet számítani egy-egy szívességet követően a másikra.

Mert annak igenis üzenetértéke van, hogy gyakorlatilag néhány órával azt követően jelentik be a keresethez való csatlakozásukat, miután részünkről is elhárult minden akadálya a NATO-ba lépésüknek.

Rendben, fölösleges naivnak bizonyulni, amikor közéleti történéseket vizsgálunk, régi szabály, hogy a hála nem politikai fogalom, de azért megjegyezzük.

És még valamit, ha gondolatilag ez most zárójeles is. Senkinek se legyenek illúziói a finn választásokat követően. Persze, a káröröm, ha elegáns, ha nem, mindig képes kellemes érzést kölcsönözni és itthon nemigen hullajtunk könnyeket azért, mert Sanna Marin szociáldemokrata kormánya megbukott, de akik nyertek, semennyire sem jobbosok. Elég arra emlékeztetnem mindenkit, hogy a választásokon első helyen befutott Nemzeti Szövetség úgy jobbközép, ahogy Márki-Zay Péter vagy Gyöngyösi Márton. Nem antiszemiták, mint utóbbi, hanem a balosoknak teljes mértékben megfelelőek, mint előbbi és utóbbi is. A Nemzeti Szövetség volt az egyik leghangosabb kritikusa a Fidesznek az Európai Néppártban és nagyjából annyira lehet rájuk szövetségesként tekinteni, mint a svéd, szavakban jobbos kormányra.

A pár tized százalékkal második helyen beért Finnek Pártja másik történet, ők többek között Le Penékkel, az Osztrák Szabadságpárttal és az AfD-vel ülnek egy frakcióban az Európai Parlamentben, de kérdéses, hogy nekik mekkora szerepük lehet.

A fentebb már említett szórakozásukat remélhetőleg a jövőben is megtartják, hiszen Varga Judit nemrég jelentette be – és előtte már Kocsis Máté is utalt rá az elmúlt hónapokban -, hogy az eddigieknél szigorúbb gyermekvédelmi törvényre számíthat az európai közösség, ha már ennyire kíváncsiak rá, hiszen az őszi ülésszakban drákóibb módosítások várhatóak.

Az a minimum, hogy nálunk kell legyen Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvénye és ha minden igaz, ennek máris megfelelünk.

Aztán, tudják mi lelkesítő még? A tudat, hogy nem tudnak mit csinálni ezek a jó emberkedők. Mert mégis, mi lehet a következő húzásuk? Csúnyákat mondanak rólunk? Ja, az már alsó hangon egy évtizede igaz. El akarnak minket lehetetleníteni az EP-ben? Hoppá, hát azzal is sikertelenül próbálkoznak pár éve. Talán azt is meghúzzák, hogy nem adják oda a minket jogosan illető pénzeket, azaz a magyar állampolgárok befizetéseit tartja vissza majd Brüsszel? Nahát, ezen is túl vagyunk. Mi marad még? Semmi. Korán ellőtték a töltényeket.

Pénz mindig lesz valahonnan, ha az EU nem adja oda, ami a miénk, hát megoldjuk máshogy. És a földhöz is verdeshetik magukat, azt csinálunk, amit akarunk. Mert Magyarország szuverén ország, akinek pedig ez nem tetszik, az elmehet máshova, de a legjobb, ha ide se jön.

A címlapképen Sanna Marin finn miniszterelnök benyújtja kormánya lemondását Sauli Niinistö államfőnek a Mantyniemi államfői rezidencián Helsinkiben 2023. április 6-án. Forrás: MTI/AP/Lehtikuva/Markku Ulander

Iratkozzon fel hírlevelünkre