Réceriadó Budapesten

Récék megsegítésére szólít fel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közelménye. A probléma elsősorban a budapestieket érinti.

Az elmúlt évtizedben új települési madárvédelmi problémák jelentkeztek: az épületek erkélyein, lapos tetőin március-áprilisban fészket építő és kotlani kezdő tőkés récék, valamint a kikelő fiókák fészekelhagyásának nehézségei kapcsán. Ekkor találkozhatunk „tetőn szaladgáló” vagy „utcán mászkáló” röpképtelen récefiókákkal.

Az ilyen helyeken kikelő madarak veszélyben vannak, a nagy magasságból leesve halálra zúzhatják magukat, autók üthetik el őket. Ezek az újfajta kihívások főleg Budapestre jellemzőek, de az ország más részein is megjelenhetnek.

A többnyire talajon fészkelő ludak, récék és bukók egyes fajai rendszeresen költenek vízközeli sziklafalak párkányain, erdők fáinak odvaiban is, ahonnan a frissen kikelt fiókáknak a mélybe kell vetniük magukat. A fészekhagyó fiatalok vastag és tömött, levegővel teli tollazata az azonnali úszóképesség mellett a sok méter magasan lévő fészekből kiugró madarak testi épségét is biztosítják.

A városok magas épületei szupernormális kulcsingert jelentenek a költési izgalomban lévő tőkésréce-tojóknak, melyek így a fészkeiket a majdan kikelő fiókák számára nem megfelelő helyekre, túl magasra építik.

A bajba került madarakon viszonylag egyszerűen lehet segíteni. A fiókák kikelését követően a fiatalokat és a tojót külön szállítódobozba téve – a madarak legtöbbször kézzel is könnyen befoghatók – a közeli folyókhoz, tavakhoz lehet vinni, ahol nyugodtan elengedhetjük őket.

Forrás és a további részletek Magyar Madártani Egyesület 

Uniós forrással mentenék meg a turulmadarakat

A kenyértől röpképtelenné válhatnak a madarak

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre