A kenyértől röpképtelenné válhatnak a madarak

Madárbarátok fegyelem: nem szabad a vízimadarakat etetni! Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tájékoztat arról, hogy az etetés tömegesen sodorhatja veszélybe az állatokat. 

Sokan nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de veszélyes is.  Kevesen tudják, hogy az egyoldalú, kenyérrel történő etetés megbetegíti, és akár röpképtelenné is teheti ezen szárnyasokat. Az MME arra kéri a kirándulókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat.

(Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)

A vízimadarak életmódja, különösen a hideg évszakra vonatkozó túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük egyaránt rossz a madaraknak, a környezetnek és az embereknek, ugyanis kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést. Az etetés növeli a zsúfoltságot és a madarak közötti agressziót, fokozza a sérülésveszélyt és a fertőző betegségek térnyerését.

A Magyar Madártani Egyesület felhívja a figyelmet arra is, hogy a feleslegesen kiszórt táplálék vonzza a patkányokat és segíti azok elszaporodását.

Az MME a lakosság tájékoztatása és a madarak segítése érdekében elkészített egy ingyenesen letölthető, kinyomtatható és kihelyezhető plakátot is a vízimadarak etetéséről

További részletek a MME oldalán érhetők el.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre