Temesváron kiépítik a forradalom útvonalát

Temesváron uniós finanszírozással építik ki a Forradalom Útvonalát – jelentette be a Facebookon Dominic Fritz, a város polgármestere.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben megválasztott elöljáró közölte: a város számára jelképértékű projekthez a helyreállítási alapból nyert 4,5 millió eurós finanszírozást az önkormányzat. Az erre vonatkozó szerződést hétfőn írta alá Bukarestben Ruben Latcau alpolgármester.

Az érzelmek, a skandálások, a tüntető tömeg felhördülése, a golyók süvítése és a kommunistaellenes forradalom képei visszatérnek Temesvár utcáira. Újragondoljuk a köztereket 1989 decemberének forró helyszínein úgy, hogy a turisták és a város lakói a múlt tudatában lépjenek e terekre

– közölte a polgármester. Hozzátette: a modern technológiát is segítségül hívják ahhoz, hogy a temesváriak újraélhessék a forradalom napjainak a feszültségét és reményét. Megjegyezte: jelenleg egyeztetések folynak a forradalmár-szervezetekkel, és készülnek a térátalakítási tervek. Dominic Fritz úgy vélte: sokkal láthatóbbá, kitapinthatóbbá kell tenni Temesvár forradalmi identitását. A romániai felmenőkkel nem rendelkező, Németországban született politikus, aki felnőttként költözött Temesvárra, és tanult meg románul, úgy vélte, a városvezetés feladata annak a biztosítása, hogy a következő nemzedékek nem felejtik el a város történetének eme felemelő fejezetét.

A polgármester kilenc helyszínt nevezett meg, ahol térátalakításba kezdenek. Ezek egyike a Mária tér, ahol az a református templom áll, amelyben Tőkés László szolgált az 1980-as évek végén. A lelkésznek a kommunista diktatúrával szembeni ellenállása, és az erre válaszként érkező hatalmi fellépés szolidaritási hullámot váltott ki Temesváron. A Tőkés László védelmében kialakult 1989. december 15-i szolidaritástüntetés másnap kommunistaellenes, diktatúraellenes tüntetéssé alakult, harmadnap véres megtorlást vont maga után, hat nappal később pedig az ország több nagyvárosára is átterjedt, és megdöntötte Nicolae Ceausescu kommunista diktátor hatalmát.

(MTI)

A címlapkép forrása: Dominic Fritz/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre