Kelemen Hunor: az RMDSZ első helyre a magyar érdekeket teszi, az eredmények közösek

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) első helyre a magyar érdekeket teszi, a közösségért kormányoz, az eredmények pedig közösek – jelentette ki politikai beszámolójában Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ 16. kongresszusán szombaton Temesváron.

Az RMDSZ elnöke számba vette az elmúlt négy év sikereit és kudarcait, kitért a legutóbbi önkormányzati és parlamenti választások eredményére, a kormányzás hozadékaira, az ukrajnai háború okozta nehéz helyzetre. A közösségért kormányzunk – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy kormányra lépésekor és azóta is ez az elv vezéreli a szövetséget. Kijelentette: sikeresnek érzi a kormányzati munkát, és a felmérések szerint ezt a romániai magyarok kétharmada is így gondolja. A legutóbbi önkormányzati választások legnagyobb eredményének az elnyert négy megyei elnöki és kétszáz polgármesteri tisztségen belül kiemelte a marosvásárhelyi polgármesteri posztot, mert ott húsz év után most van ismét magyar polgármester. Úgy vélte, az örömnél csak a felelősség nagyobb, bizonyítani kell, hogy jó kezekben van a város.

Az akadályoztatás folyamatos, példaként a katolikus iskola ügyét említve, amelyet a Maros megyei tanfelügyelőség a napokban gátolt meg abban, hogy a Bolyai-gimnázium alegységeként működjék. Amikor egy közhivatalnok önkényesen megakadályozhatja egy közösség jogszerű igényét egy iskola megalapítására, jogosan kérdezzük, hogy hányadán állunk Romániában a jogállamisággal

– fogalmazott Kelemen Hunor. A választási kudarcokról szólva elmondta, hogy elsősorban a szórványban voltak komoly veszteségek, Brassótól Máramarosig, de megvizsgálták az okokat, és ahol szükséges volt, elvégezték a szükséges korrekciókat. A 2020-as év legnagyobb kihívásának a koronavírus-járványt nevezte, amelyre felkészületlenül kellett jó választ adni, ennek ellenére sikerült megszervezni a segítségnyújtást. Kiderült: a közösségből nem veszett ki a mások iránti felelősségérzet, a járvány nem csak veszteségeket okozott, meg is erősítette az erdélyi magyar közösséget.

Az ukrajnai háborúról szólva elmondta: a háború morális kérdés, ő pedig békepárti, hiszen a béke az életet, a szabadságot jelenti. Emlékeztetett: az erdélyi magyarok egyetlen háborúból sem nyertek semmit, mindegyikben veszítettek. Hangot adott abbéli reményének, hogy minél hamarabb béke lesz. Addig is enyhíteni kell a háború rossz gazdasági hatásait, az energiaválságot – mondta, felsorolva az RMDSZ bukaresti kezdeményezéseit e téren, egyebek között az energiapiac hatósági árszabályozását, a nyugdíjemelést és a családok támogatását.

Az egyik kezünkkel tüzet oltunk, a másikkal építkezünk

– jelentette ki Kelemen Hunor. A jelkép- és anyanyelvhasználat kapcsán indított számtalan perről szólva elmondta: egyértelművé kell tenni a különbözőképpen értelmezhető törvénycikkeket, hogy egyetlen bíróság se érvényesíthesse a saját elképzeléseit a törvény helyett. A mulasztások között azt említette, hogy a kétharmados kormánytöbbség nem élt az alkotmánymódosítás lehetőségével, mivel – bár a kisebbségi törvény a kormányprogramnak is része -, a háborús helyzet nem kedvez a kisebbségi kérdéseknek. Az RMDSZ nem mond le róla, de nem akar egy előre borítékolható kudarcot, amire korábban már volt példa – mondta. A nemzetpolitikáról szólva hangsúlyozta: az RMDSZ első helyre a magyar érdekeket teszi, ez 33 éve alaptézis.

Bennünket ez egységessé, erőssé, rendíthetetlenné forrasztott. Ez a közös érték erősebb, mint a bennünket elválasztó különbségek bármelyike

– monda a két kisebb erdélyi magyar párttal való együttműködésre is kitérve. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ a Fidesszel és a KDNP-vel erős partneri, egymás érdekeit figyelembe vevő és tiszteletben tartó stratégiai együttműködést alakított ki, amire korábban is volt próbálkozás, de nem volt példa.

Amikor kellett, egymás segítségére siettünk – és volt erre jó néhány példa az elmúlt négy esztendőben is -, egymást mindig meghallgattuk. Ez a mi nagy közös sikerünk, eredményünk

– fűzte hozzá Kelemen Hunor. A szövetségi elnök zárásként megköszönte munkatársainak a támogatásukat, munkájukat, hangsúlyozva: közösen voltak sikeresek, és az eredmények is közösek.

(MTI)

A címlapképen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke
MTI/Kiss Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre