Rejtélyes tárgyat hozott a felszínre Dánia a felrobbantott Északi Áramlat mellől

Dánia felszínre hozta a felrobbantott Északi Áramlat 2 gázvezeték mellett talált rejtélyes tárgyat a Balti-tengerből – közölte szerdán a Dán Energetikai Ügynökség.

Az objektum feltehetően egy tengeri füstjelzésre használt bója. Az ügynökség szerint a dán haditengerészet által kedden felszínre hozott szerkezet nem jelent veszélyt.

A tárgyat a földgázvezeték-rendszer megépítésére alapított, svájci székhelyű cég (Nord Stream 2 AG) a még működő vezetékszár átvizsgálása során fedezte fel.

A vizsgálatok arra utalnak, hogy az objektum egy üres tengeri füstjelző bója, amelyet vizuális jelölésre használnak. A szerkezet nem jelent biztonsági kockázatot” – ismertette az ügynökség.

Egy tavaly szeptember végén elkövetett szabotázsakcióban megrongálódott az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezeték, amely Oroszországból szállított földgázt Európába a Balti-tengeren keresztül.

Az ügyben Svédország, Dánia és Németország vizsgálatot indított, de egyelőre nem sikerült tisztázni, ki állhatott a robbantások mögött. A három ország az ENSZ Biztonsági Tanácsnak (BT) címzett levélben ugyanakkor közölte, hogy a károk szabotázs okozta erőteljes robbanások” következtében keletkeztek.

A múlt héten Dánia meghívta a gázvezetékek orosz ellenőrzés alatt álló üzemeltető cégét, hogy vegyen részt a szerkezet felszínre hozatalában. A Nord Stream 2 AG egyik képviselője jelen volt a 73 méteres mélységből kiemelt tárgy felszínre hozatalánál.

Oroszország mindemellett nemzetközi szakértői csoport alakulását sürgette a történtek felderítésére. Az ENSZ BT hétfőn elvetette a Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának nemzetközi kivizsgálásáról szóló orosz-kínai határozattervezetet.

(MTI)

A címlapképen a dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én. Forrás: MTI/AP/Dán fegyveres erõk

Iratkozzon fel hírlevelünkre