Nyilatkozatot fogadtak el az oroszok az Ukrán Ortodox Egyházról

Nyilatkozatot fogadott el az Ukrán Ortodox Egyházhoz (UPC) tartozó hívők jogainak megsértéséről szerdán az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács, felszólítva a világ parlamentjeit és a nemzetközi szervezeteket: követeljék meg Kijevtől, hogy hagyjon fel a hívők hátrányos megkülönböztetésével és a szent helyek megsértésével.

A dokumentumban az orosz szenátorok „határozottan elítélik az ukrajnai hívők jogainak megsértését”, akikről megjegyzik, hogy a „kijevi rendszer vallási türelmetlenségének az áldozataivá váltak”.

Az orosz felsőház szerint „az ukrán hatóságok gyakorlatilag a Nyugat támogatásával létrejött, politikailag hozzájuk kötődő, magát Ukrajna Ortodox Egyházának (PCU) nevező egyházat akarják az ukrán nép hivatalos egyházának kinevezni. Eközben üldöztetésnek vetik alá a Moszkva által kánoninak tartott Ukrán Ortodox Egyházat (UPC): elkobozzák a templomait, törvénytelen módon felszámolják a közösségeit, megfosztják állampolgárságuktól, és elnyomásnak vetik alá papjait.”

Az orosz felsőház a hívők jogainak megsértésére példaként hozza fel, hogy az ukrán hatóságok úgy döntöttek: megfosztják az UPC-t egyik legfontosabb szentélyétől, a kijevi barlangkolostortól (Pecserszka Lavra).

A Szövetségi Tanács szerint a kijevi vezetés politikája sérti a szabad gondolkodáshoz való jogot, a lelkiismereti és vallásszabadságot, és ellentétes az ENSZ vonatkozó nemzetközi okmányaival.

Valentyina Matvejenko, a felsőház elnöke közölte, hogy a nyilatkozatot eljuttatják a külföldi államok parlamentjeihez és a nemzetközi szervezetekhez.

Vlagyimir Legojda, az Orosz Ortodox egyház moszkvai patriarkátusa társadalmi és médiakapcsolatokért felelős zsinati osztályának vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva az UPC által kezdeményezett bírósági eljárásokra hivatkozva úgy vélekedett, hogy halvány remény továbbra is van a Pecserszka Lavrában élő szerzetesek és papok ügyének jogi megoldására.

Pavlo (Lebed), a Kijev által Moszkva-barátnak bélyegzett UPC metropolitája, a Pecserszka Lavra apátja kijelentette, hogy a kolostor ügyében nem lehet kompromisszum, és hogy a szerzetesek a végsőkig kitartanak. Álláspontja szerint a kolostor épületeinek bérletéről szóló megállapodást a kormány nem bonthatja fel egyoldalúan, ezért bírósági döntésre van szükség. Közölte, már három keresetet nyújtottak be a szerződés felbontásának megtámadására.

Jepifanyij metropolita, az ukrán kormány által támogatott PCU vezetője szerdán Avrahamij archimandrita személyében vikáriust nevezett ki a Pecserszka Lavra élére. Ő ismételten arra szólította fel a rivális egyház papjait, hogy lépjenek át az ő egyházába.

Szerdán Kijevben több száz hívő gyűlt össze a barlangkolostorban imára, ahol feltehetően ez lesz az utolsó liturgia, miután a Moszkvához fűződő viszonyával kapcsolatos vádak miatt az ukrán kormány felszólította az Ukrán Ortodox Egyház szerzeteseit, hogy szerda estig hagyják el a 980 éves épületegyüttest.

Az ukrán kormány szerint az UPC megsértette a bérleti szerződést, és illegálisan építkezett az államtól bérelt területen. Az egyház ezt tagadja, és azt hangoztatja, hogy a kormány nem nyújtott be ezzel kapcsolatos bizonyító erejű okiratokat.

Kijev azzal vádolja az UPC-t, hogy kapcsolatban áll az Orosz Ortodox Egyházzal (RPC), amely szerinte támogatja Moszkva ukrajnai háborúját. Az UPC kitart amellett, hogy 2022 májusában, a háború kezdete után három hónappal függetlennek nyilvánította magát az RPC-től.

A háború tavaly februári kezdete óta az UPC ötvennél több papját vették őrizetbe Oroszországgal való kollaborálás vádjával, 13-at pedig az állampolgárságától is megfosztották. Az UPC szerint hiányoznak a vádat alátámasztó bizonyítékok.

(MTI)

A címlapképen a Kijevi Pecserszka Lavra látható. Forrás: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre