A felvidéki magyar lány ismét varázsolt

Pár hónappal ezelőtt Méry Rebeka felvidéki énekesnő Messzire című dala felrobbantotta a netet, most a népszerű dreamfolk-énekes új kislemezzel jelentkezett.

Méry Rebeka  Világolj című lemeze online formában már elérhető. A fiatal énekes elmondta, hogy a most megjelent két dalát még a koronavírus-járvány alatt, házi stúdiójában alkotta meg.

„Egyfajta DIY-projektnek indult az elején, amit végül a Standing Waves Stúdióban rögzítettünk és véglegesítettünk Fehér Viktor és Sohajda Péter közreműködésével” – mondta a a népszerű énekesnő, majd hozzátette:

„A kislemez dalai népdal átdolgozások: pontosabban olyan zoborvidéki szentivánéji rítusénekek, amelyeket egykor a tűz körül énekelt a Nyitra-környéki magyarság, ahonnan édesanyám is származik.” 

Méry Rebeka kérdésünkre elmondta, hogy a népdalok ezen archaikus rétege kifejezetten a kedvencei közé tartozik.

„A többszólamú énekhangzással és szólamokkal, illetve a citera keleties, szitár-hangzásával törekedtem egyfajta saját hangulatú rítuséneket – ha úgy tetszik – varázséneket alkotni.”

Az énekesnő arról is beszámolt, hogy a kislemez másik dala az Ima címet kapta.

Méry Rebeka dreamfolk-énekes. (Fotó: FolkOnLine)

„Egy mélyebb, szakrálisabb, másfajta varázszenei elképzelés alapján született meg bennem a dal. A szövege közkedvelt, közismertebb népdalrészletekből áll, míg a dallam egy archaikus népdal dallamának továbbdúdolása, továbbgondolása. Mivel a folklórból merített eredeti dallam és a szövegek is szakrális vonatkozásúak, ezért kapta az Ima címet, hiszen ahogy a Szent Ágostonnak tulajdonított idézet is mondja: »aki énekel, kétszeresen imádkozik.«”

 

Felvidéki magyar lány dala ragyogja be a világhálót

Három grúz angyal énekelt magyar népdalt

Öt húron a mennyország felé

A címlapkép forrása: Méry Rebeka, FolkOnLine

Iratkozzon fel hírlevelünkre