Kék vödörrel is segíthet a rászorulókon

Kék vödör-programmal indult a Budapesten megalakuló DORKÁSZ Szolgálat. Húsvét előtt már így is segítheti a rászorulókat. Keleti Gáborral, az intézmény területi vezetőjével beszélgettünk.

– Nemrégiben nyílt a DORKÁSZ szolgálat Budapesten. Mit kell a működésükről tudni?

– Azt, hogy a DORKÁSZ Szolgálat egy keresztény alapítvány, amely harminc éve működik Magyarországon. A holland gyökerekkel rendelkező Alapítványt 1991-ben Dirk Jan Groot hozta létre, aki 1982-ben kapta az indíttatást, hogy létrehozzon egy olyan nemzetközi keresztyén segélyszervezetet, mely segíti a kommunista országokban elnyomottakat. A magyarországi szervezet 2016-tól függetlenedett a hollandiai anyaszervezettől, akivel azóta is jó kapcsolatot ápol. Debrecen után idén Budapesten is elindul. A célunk az, hogy egy országos, felekezetközi segélyszervezetet hozhassunk létre. Budapesten is – akárcsak máshol – a cél a megváltozott életekben nyújtott segítség. Azaz maga a segélyezés, az adományozás nem a szolgálat végső célja , hanem az eszköze.

Az adományozás egyben lehetőség is arra, hogy feltérképezzük azokat, akiknek segítségre van szüksége.

Ez több szempontból is hasznos. Egyrészt mi is felmérhetjük az erőforrásainkat, amelyek után megkezdődhet az a közös munka, amivel motiválni tudjuk őket arra, hogy az életüket, kapcsolataikat normalizáljuk. Hisszük, hogy a szociálisan rászorult helyzetből a többség – egy kis segítséggel – képes visszakerülni a normális életbe. Csak bátorításra van szükségük és meg kell mutatni nekik ezt az utat. Ha ezt sikerül elérni, akkor végül csökkenteni lehet a rászorulók létszámát is.

A kék vödör a segítség új jelképe. (Forrás: DORKÁSZ Szolgálat)

– Kikkel foglalkoznak az alapítvány munkatársai?

– Szociálisan rászorult családokkal, idősekkel, börtönben lévőkkel, illetve a tavalyi évtől kezdve menekültekkel is. Mindegyikük esetében a cél, hogy a megbicsaklott életeket sikerüljön valahogy rendbe hozni. Ehhez mi a szociális feltételeket igyekezünk biztosítani, életvezetési tanácsokkal segítjük, hogy stabilizálódni tudjon ezeknek az embereknek, családoknak az állapota. A segítségnyújtás két oldalról történik: egyrészt a fizikai adományokkal, másrészt pedig az Evangélium oldaláról.

– Mi lehet annak az oka, hogy Magyarországon gyakorta nem találjuk meg egymás segítő kezét és emiatt tömegek magányosodnak el?

– Sajnos a magyar társadalomra jellemző, hogy sokan csak a saját pecsenyéjüket sütögetik, az együttműködés nincs annyira jelen a kultúránkban. Hiszem, hogy ez meg fog változni, mivel ezek a beidegződések még az előző rendszerből eredeztethetőek, ahol mindenkibe beleégett az, hogy nem bízhatott senkiben az ember, mert sosem lehetett tudni, hogy ki a besúgó, ki árthat a másiknak. Illetve a „dögöljön meg a szomszéd tehene”- hozzáállás még ma is befolyásolja az emberek mentalitását. Mostanra mindenkinek meg kell értenie, hogy a világ megváltozott, bennünk is szükség van a változásra.

Erősíteni kell azt a tudatot, hogy lehetőségünk van másokon segíteni.
– Hogyan lehet ezt elérni?

– Segítenünk kell abban, hogy megtalálják az emberek azokat a fórumokat, támogatásokat, amelyekkel újrakezdhetik az életüket. Nem feltétlenül akarunk mindent mi megoldani. Ha vannak olyan más szervezetek, szakemberek, akik segíthetnek, akkor összekötjük velük a rászorulókat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az együttműködések igazán hatékonyak lehetnek lelkileg és fizikailag egyaránt.

– Budapesten „Kék vödör-akciót” hirdettek, mi is ez?

– A Kék vödör-akció keretében tartós élelmiszer adománygyűjtést végzünk évente két alkalommal: húsvétkor és karácsonykor. A DORKÁSZ budapesti szervezete ezzel a gyűjtéssel fog bemutatkozni március 25-e és április 7-e között. Gyülekezetek, cégek, egyéni személyek, akár online is megtölthetnek egy kék vödröt tartós élelmiszerekkel. Az összegyűlt csomagokat április 7-e után kezdjük kiosztani a rászoruló családoknak. Ahogy említettem, ez az együttműködésnek csak az eleje.

A párbeszéd kialakítással meg szeretnénk ismerni azokat az élethelyzeteket, amelyekben élnek, illetve azt, hogy valójában mire van szükségük.

Azaz az adományok, az élelmiszergyűjtés kiosztása csak az első lépés.

A kék vödör a segítség új jelképe. (Forrás: DORKÁSZ Szolgálat)

– A hétköznapokba begyűrűző áremelkedések nehézségein felül tudunk-e emelkedni, hogy segíthessünk másoknak?

– Mindenképpen. Az a tapasztalatunk, hogy az emberek szeretnek segíteni, már sokan megtöltöttek vödröket online is, és van, aki anyagilag támogatta a szervezetet. Április 1-jén egész nap ott leszünk a Savoya Parkban, ahol a vásárlókat arra kérjük, hogy ha tehetik vásároljanak valamivel többet, és azt adják nekünk, hogy kioszthassuk a rászorulóknak.

Bízom benne, hogy a segítő szándék győzni fog.

Az elmúlt hónapokban megnövekvő anyagi nehézségek, a megsokasodott költségek miatt többen ráébrednek arra, hogy más embernek is szüksége van segítségre – sőt nagyobb is mint korábban. Akiket érdekel a DORKASZ Szolgálat munkája, vagy szívesen segítenének önkéntesként, azok erről honlapunkon tájékozhatnak. Izgalmas akciókban és segítségnyújtásban nem lesz hiány.

Tóth Gábor

Uram, adj akkordokat!

Tartós szeretet – kezdődik a Katolikus Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Koncertet szerveznek a Hagyományok Házában a földrengés károsultjainak támogatására

A címlapkép forrása: Dorkász Szolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre