Megszavazta a horvát parlament a vasárnapi boltzárat 

Korlátozni fogják a legtöbb üzlet vasárnapi nyitva tartását Horvátországban, miután a parlament megszavazta az erről szóló jogszabályt. Ennek értelmében – néhány kivételével – a legtöbb bolt maximum 16 vasárnap lehet nyitva az év folyamán – számolt be a Magyar Nemzet a horvát közszolgálati televízióra hivatkozva. 

Az új törvény július 1-jén lép hatályba, a kereskedők maguk dönthetik el, hogy melyik 16 vasárnapon lesznek nyitva.

A jogszabály szerint a kivételek közé tartoznak a benzinkutak, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzletek, továbbá a vásárok és a piacok, míg a trafikok 7-től 13 óráig lehetnek nyitva. 

Horvátországban nem ez az első eset, hogy megpróbálják a vasárnapi boltzárat, azonban a korábbi kísérletek mind kudarcot vallottak. 2003-ban Ivica Racan szociáldemokrata kormányfő rendelte el az üzletek vasárnapi zárvatartását, de az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte az erről szóló törvényt. Öt évvel később Ivo Sanader jobboldali kormánya próbálta meg, azonban az Alkotmánybíróság ismét beavatkozott. 

Plenkovic kormánya már 2021-ben felvetett az ötletet, azonban a koronavírus-járvány miatt akkor nem szavaztak a képviselők, de tavaly decemberben aztán ismét napirendre tűzték az ötletet, amelyet most be is vezettek. 

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre