Egyre kevesebb élelmiszert dobnak ki a magyarok, de még mindig nagy a pazarlás

A magyarok 77 százaléka nyitott arra, hogy használt terméket vásároljon, és 64 százalék már vett is ilyen terméket a világhálón – ez derül ki a Shoptet friss reprezentatív kutatásából, amit a március 18-i újrahasznosítási világnap alkalmából készített – olvasható a Napi.hu-n. Mint írják, a legnépszerűbbek a ruhák és a számítástechnikai eszközök, de a használt könyvek is felkerültek a dobogóra a magyarok online vásárlói kosarában.

Jellemzően nem a környezetvédelem, hanem a spórolás miatt vesznek használt terméket a magyarok, a környezetvédelem csupán a megkérdezettek harmadánál fontos faktor. Az Európai Bizottság éppen három évvel ezelőtt 2020 márciusában fogadta el az új körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet – hívta fel a figyelmet a portál. Ebben azt írják: csak egy Föld van, de 2050-re a világ úgy fog fogyasztani, mintha három lenne. Az olyan anyagok, mint a biomassza, a fosszilis tüzelőanyagok, a fémek és az ásványi anyagok globális fogyasztása a következő negyven évben várhatóan megkétszereződik, míg az éves hulladéktermelés az előrejelzések szerint 2050-re hetven százalékkal fog nőni.

Egy uniós tanulmány becslése szerint a körforgásos gazdaság elveinek alkalmazása az EU gazdaságában 2030-ig további 0,5 százalékkal növelheti az EU GDP-jét, mintegy hétszázezer új munkahelyet teremtve. Magyarország körforgásos anyagfelhasználási arányát 2010 óta mérik. A kezdeti 5,3 százalékról tíz év alatt 8,7 százalékra nőtt, ami hatvanszázalékos javulást jelent, de még mindig jócskán a 12,8 százalékos uniós átlag alatt van – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fenntartható fejlődés indikátorairól szóló elemzéséből. Az élmezőnyben Hollandia áll 30,9 százalékos körforgásos arányával, míg a legalacsonyabbat, 1,3 százalékot Romániában mérték.

A Napi.hu arról is ír, hogy az Európai Unió országaiban 2020-ban egy főre vetítve átlagosan 127 kilogramm élelmiszer veszett kárba. Az egyes országok között jelentős különbségek vannak. A legtöbb élelmiszer-hulladék Cipruson megy a kukába, fejenként 397 kilogramm. Majd a rangsorban Dánia, Görögország és Portugália áll, ahol fejenként kétszáz kilogramm élelmiszert dobnak ki. A legalacsonyabb élelmiszerhulladék-értéket Szlovéniában és Horvátországban mérték, kevesebb mint húsz százalékát Ciprus adatának. Magyarországon fejenként 93 kiló élelmiszert dobunk ki évente, ami az uniós átlagnál alacsonyabb érték. A kidobott élelmiszer legnagyobb része a háztartásokban keletkezik. Az EU-ban 2020-ban ez az arány 55 százalék volt, amely fejenként, átlagosan hetven kilogramm élelmiszert jelentett.

Magyarországon ennél is nagyobb, hetven százalék körüli a háztartások részaránya a teljes élelmiszer-hulladék képződéséből. A teljes élelmiszer-hulladék több mint húsz százaléka a feldolgozás és a gyártás során keletkezik. A legkevesebb veszteség az elsődleges termelés során keletkezik. Magyarországon 2010 óta az újrafeldolgozott hulladék aránya több mint duplájára nőtt – emlékeztet a Napi.hu.

Júliustól pedig nemcsak a hulladékgazdálkodási rendszer alakul át, hanem létrejön az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amely hozzájárul ahhoz, hogy tovább nőjön hazánkban az elkülönítetten gyűjtött hulladékok mennyisége és a hasznosítás aránya, valamint teljesítsük az uniós hulladékgazdálkodási célokat. Az új hulladékgazdálkodási rendszerben a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt., mint koncessziós társaság végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és a kezelésre történő átadását, valamint működteti az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert.

Az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során. Ezekre a termékekre vonatkozik a kiterjesztett gyártói felelősség:

  • csomagolószerek
  • meghatározott egyszer használatos műanyagtermékek
  • elektromos és elektronikus berendezések
  • elemek és akkumulátorok
  • gépjárművek
  • gumiabroncs
  • irodai papír
  • reklámhordozó papír
  • sütőolaj és zsír
  • meghatározott textil termékek
  • fabútorok

A gyártó által fizetendő, úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi díjat az energiaügyi miniszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslata alapján rendeletben határozza majd meg.

A cikket teljes terjedelmében a Napi.hu oldalon olvashatják. 

Forrás: Napi.hu

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre