Ukránokat támogató csoport robbanthatta fel az Északi Áramlat vezetékeit

Német sajtóértesülések szerint a Szövetségi Főügyészség fontos fordulóponthoz érkezett a 2022 szeptemberében felrobbantott Északi Áramlat vezetékek ügyében kezdeményezett nyomozás során – tájékoztat a Berlini gyors.

2022. szeptember 26-án éjjel a Balti-tenger fenekén robbanás következtében az Északi Áramlat 1 és 2 vezeték négy vezetékszála közül három megsemmisült. A kiszivárgott vizsgálati eredmények szerint a szándékos szabotázsakció megrendelőjének kilétét továbbra is homály fedi, ugyanakkor a vizsgálat nagyrészt rekonstruálta, hogyan és mikor készítették elő a csővezetékek elleni robbanószeres támadást.

Sajtóértesülések szerint ezek a nyomok Ukrajna párti csoportok érintettségére utalhatnak.

Az ukránok tagadják, hogy közük lenne az Északi Áramlat felrobbantásához

A sajtóban megjelent információk szerint a nyomozóknak sikerült azonosítaniuk a hajót, amelyet feltehetően a titkos akcióhoz használtak. Ezek alapján egy lengyelországi székhelyre bejelentett ukrán tulajdonú cégtől bérelt jachtról van szó. A nyomozás szerint a titkos tengeri műveletet egy hat fős, öt férfiből és egy nőből álló csapat hajtotta végre. Az ARD, a „Kontraste”, az SWR és a ZEIT információi szerint egy nyugati hírszerző szolgálat állítólag már ősszel, azaz röviddel a robbantások után értesítette az európai partnerszolgálatokat arról, hogy nagy valószínűséggel egy ukrán osztag lehet felelős a robbantásokért.

Ezt követően állítólag további hírszerzési jelzések is érkeztek, amelyek arra utaltak, hogy egy Ukrajnát támogató csoport lehet a felelős.

A vezetékek megsemmisítésének körülményeit Németország, Dánia, Svédország, Hollandia és az Egyesült Államok együttesen vizsgálja. Németországban a Szövetségi Bűnügyi Hivatal és a Szövetségi Rendőrség megbízásából a szövetségi főügyész vezeti a nyomozást.

Forrás: Magyar-Német Intézet, Berlini gyors

Bogár László korábbi nyilatkozata a témában:

Bogár László: Az Északi Áramlat használhatatlanná tétele amerikai célokat szolgált

Címlapkép forrása MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Iratkozzon fel hírlevelünkre