XXI. Század Intézet: Díjazzák a békepártiságot, erősödött a Fidesz támogatottsága

időközi választás

Az elmúlt napokban több közvélemény-kutatás is napvilágot látott, melyek egybehangzóan azt mutatják, hogy erősödött a Fidesz–KDNP támogatottsága, ha ma lenne a parlamenti választás, akkor nagyjából ugyanolyan eredményt érne el a kormányoldal, mint tavaly április 3-án – hívta fel a figyelmet az adatokra a legújabb videóelemzésében Deák Dániel.

A Nézőpont szerint, ha most vasárnap lennének a választások, akkor a Fidesz–KDNP 52 százalékos eredményt érne el, míg a Gyurcsány Ferenc vezette DK lenne a második 12 százalékkal. Az adatokból az is látszik, hogy az egykori balliberális összefogás pártjai összesítve most rosszabb eredményt érnének el, mint a történelmi vereségüknek számító tavalyi választáson, nagyjából 30 százalékon állnak jelenleg.

Hasonló következtetésre jutott a Medián is, mely cég megállapította: a közhangulat javult az elmúlt hetekben az országban, emellett a Fidesz–KDNP támogatottsága is növekedett, a kutatócég szerint jelenleg 51 százalékos. Ezzel szemben a DK csupán 14 százalékos, a baloldali összefogás pártjainak összesített támogatottsága pedig nagyjából ugyanannyi, mint a vereségüket eredményező tavalyi választáson – részletezte az adatokat a legújabb videóelemzésében Deák Dániel.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: mindezt úgy sikerült elérnie a kormánypártoknak, hogy a koronavírus-járvány, a háború és a szankciók következtében igen nehéz gazdasági környezet alakult ki egész Európában. A magyarázat minderre az elemző szerint az, hogy a társadalmi elvárásnak megfelelően a kormány békepárti, míg a nemzeti érdekekkel szembemenő balliberális oldal továbbra is olyan nyilatkozatokat tesz, amellyel a kelleténél jobban belesodorná hazánkat a konfliktusba. Mindezek fényében nem meglepő, hogy ha most lenne a választás, még rosszabbul szerepelnének rajta, mint tavaly.

A jövővel kapcsolatosan megjegyezte: az infláció mértéke hosszú idő után végre csökkenni kezdett, minden várakozás szerint az év végére egyszámjegyű lesz, emellett az enyhe télnek köszönhetően jelentős többletforrásra tett szert a költségvetés, a forint árfolyama is stabilizálódott. Az elemző szerint ez lényegesen nagyobb költségvetési mozgásteret biztosít a kormány számára, amely politikai szempontból bíztató lehet a jobboldal számára a közeledő önkormányzati és európai parlamenti választás előtt.

 

Forrás: XXI. Század Intézet 

A címlapkép forrása: MTI/Vasvári Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre