Szexuális kapcsolat – Ennyi a beleegyezési korhatár Európa országaiban

A magát efebofilnak tartó férfi ügye, aki 39 évesen egy 15 éves diákkal folytatott szexuális viszonyt, felkavarta a magyar nyilvánosságot, és azonnal szóba került a beleegyezési korhatár kérdése is. Ennek kapcsán a Szent István Intézet összegyűjtötte, hogy más országokban hogyan alakul a szabályozás. 

Magyarországon a Büntető Törvénykönyv szerint az abszolút korhatár a 12 év, a beleegyezéses korhatár 14 év. Szexuális visszaélés bűncselekményét csak 18 év feletti személy követheti el, a 12 évet be nem töltött személy esetén viszont mindenképp szexuális erőszak (bűntett) történik, beleegyezéstől és a másik fél életkorától függetlenül. A 12-14 év közötti személyek esetében viszont nem történik bűncselekmény, ha a másik fél még nem érte el a 18 éves életkort. Ugyanakkor egy 14 és 18 év közötti fiatal és egy 18 év feletti személy szexuális együttléte büntetendő, ha az utóbbi visszaélt az előbbivel kapcsolatban fennálló hatalmi, vagy befolyási viszonyával. 

Európában a legalacsonyabb beleegyezési korhatár 14 év, míg a legmagasabb 18 év: 

  • 14 éves korhatár van érvényben 14 országban (Albánia, Ausztria, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Észtország, Liechtenstein, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Németország, Portugália, Olaszország, San Marino, Szerbia);
  • 15 éves a korhatár 12 országban (Csehország, Dánia, Franciaország, Görögország, Horvátország, Izland, Lengyelország, Monaco, Románia, Svédország, Szlovákia, Szlovénia);
  • 16 éves a korhatár 20 országban (Azerbajdzsán, Andorra, Észak-Ciprus, Belgium, Egyesült Királyság, Kazahsztán, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Finnország, Fehéroroszország, Grúzia, Hollandia, Moldova, Norvégia, Oroszország, Örményország, Spanyolország, Svájc, Ukrajna);
  • 17 éves a korhatár Cipruson és Írországban;
  • 18 év a korhatár Máltán, Törökországban és Vatikánban. 

Kivétel-szabályt Magyarországon kívül csak nyolc ország vezetett be (Ausztria, Görögország, Hollandia, Horvátország, Olaszország, Románia, Svájc, Svédország). 

A világ többi részén egészen vegyes a szabályozás, 11 évtől egészen 21 évig terjed a beleegyezési korhatár: Nigériában 11 év, a Fülöp-szigeteken 12 év, Dél-Koreában 20 év, Bahreinben pedig 21 év. 

Az Egyesült Államokban és Ázsiában jellemzően 16-18 év közé tehető, Európában 14-18 év közé, míg Afrikában mindkét szélsőség előfordul. Egyes országokban nincsenek korhatárok, de minden házasságon kívüli szexuális kapcsolat jogilag tiltott – jellemzően az iszlám országokban. Például Afganisztánban, az Egyesült Arab Emirátusokban, Iránban, Jemenben, Katarban vagy Szaúd-Arábiában. 

Forrás: Szent István Intézet 

A címlapkép forrása: Unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre