Magyarország az Európai Unióban egyedülálló módon képes segítséget nyújtani Szíriában

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Hungary Helps Programon keresztül két hónapig nyújt segítséget a rászorulóknak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Hungary Helps – Magyarország segít Programon keresztül összesen 40 millió forint értékben azonnali támogatást nyújtott a magyar orvosi és műszaki civil mentőcsapatok törökországi bevetése érdekében a földrengést követően. További 50 millió forint értékben támogatják a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot az észak-szíriai veszélyhelyzetbe került emberek orvosi ellátásának biztosítása érdekében.

Miközben a nemzetközi csapatok már hazaindultak Törökországból, Szíriában a helyi szociális és segítő ellátórendszer kapacitásainak hiánya jelent további kihívást az otthon nélkül maradt lakosság számára. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Hungary Helps Programon keresztül két hónapig nyújt egészségügyi, támogató szolgálatot és alapvető orvosi ellátást azt arra rászorulóknak.

Kovács-Pifka Pétert az Afrika Expón kérdeztük arról, hogy jelen pillanatban Magyarország miképp tud segítséget nyújtani a földrengést követően Törökországban, és főképp Szíriában.

A Hungary Helps Program vezérigazgatója rámutatott, hogy Magyarország az Európai Unióban úttörő abból a szempontból, hogy igen sok humanitárius és fejlesztési programot sikerül megvalósítani Szíriában.

Azbej Tristan a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára kedden számolt be közösségi oldalán arról, hogy a földrengés utáni helyzet kezelésére tíz tonnányi segélyszállítmányt szállítottak Törökországba, a hat raklapnyi gyógyszeradomány a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével valósult meg. Szíriában az érvényben lévő szankciók, a tíz éve tartó háború, és a radikális szervezetek miatt nehéz helyszíni segítségnyújtást végezni, de Magyarország e tekintetben kiemelkedő szereppel bír.

Szíriában minden nap két műszakban 0-24 órában dolgoznak a magyar és szír program munkatársai Aleppó és Latakia környékén. Hosszú sorok kanyarognak a mobil orvosi szolgálat előtt. Takarókat, hálózsákokat osztanak a magyar segítő program helyi munkatársai, hiszen éjszakánként fagypont alatti a hőmérséklet. Mivel a szankciók szinte mindenre kiterjednek, mind a mentési, mind az ellátási, segítségnyújtási feladatok nehézségekbe ütköznek.

Gerzsenyi-Raczkó Tímea

Iratkozzon fel hírlevelünkre