Mégsem menő a gender nyelvhasználat Németországban

Egy, az infratest dimap által a WDR (Westdeutscher Rundfunk) megbízásából készített reprezentatív felmérés szerint a nemek szerinti érzékeny nyelvhasználatot (Gendersprache) az emberek 41 százaléka „egyáltalán nem”, 21 százaléka pedig „inkább nem” tartja fontosnak – tájékoztat róla a Berlini gyors.

A 2022 őszi felmérés most közzétett eredményei azonban jelentősen eltérnek a 2020-ban ugyanazon megbízó és intézet által elvégzett kutatás eredményeitől, amikor is a megkérdezettek csupán 30 százaléka nevezte a kérdést „nem fontosnak”. A nyelvhasználat ezen formáját a 2022-es tanulmányban a válaszadók mindössze 16 százaléka nevezte „nagyon fontosnak”, míg 20 százaléka „inkább fontosnak”.

A felmérésből kiderül továbbá, hogy a férfiak és a nők válaszaiban arányaiban alig van különbség, mindazonáltal az is megfigyelhető, hogy a kérdés fontosabb a fiatalabb, mint az idősebb generációk számára. A felmérésben részt vevő fiatalok 43 százaléka tartja lényegesnek a nemek közötti nyelvi egyenlőséget, az idősebbek 68 százaléka kevésbé vagy egyáltalán nem tartja fontosnak.

Forrás: Német-Magyar Intézet, Berlini gyors

Épül a német Szilícium-völgy

A németek annyit fizettek a EU-nak, mint még soha

Német lövészpáncélosok kerülnek az ukrán frontra

Címlapkép Pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre