Német lövészpáncélosok kerülnek az ukrán frontra

Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után Olaf Scholz (SPD) kancellár bejelentette, hogy Németország és az USA lövészpáncélosokkal látja el Ukrajnát az Oroszország ellen folytatott honvédő háborúban – írta a Berlini gyors.

Németország pontosan mintegy 40 darab Marder típusú gyalogsági harcjárművet és az USA-val közösen egy Patriot légvédelmi rendszert szállít Ukrajnának 2023 első negyedévében. Emellett az USA Bradley típusú tankokat küld, így ezek lesznek az első nyugati típusú páncélozott szállítókocsik, amelyeket Ukrajna kap. Steffen Hebestreit szövetségi kormányszóvivő szerint Leopard típusú tankok szállítása a telefonbeszélgetés alkalmával nem került szóba az amerikai elnök és a kancellár között.

A Bundestag védelmi bizottságának elnöke, Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP) üdvözölte, hogy a kancellária szabaddá tette az utat a lövészpáncélosok szállításához. „Nagyon későn jön, de nem túl későn. Az erőfeszítéseink beváltak”  – írta a Twitteren a szabaddemokrata politikus, aki ugyanakkor azt is hangsúlyozta: „Nem fogunk leállni. A Marder után jön a Leopard.”  Ehhez hasonlóan a CDU és a Zöldek is további nehézfegyverzet szállítását követelik a kormánytól.

A berlini orosz nagykövetség mindeközben elítélte a szövetségi kormány azon döntését, hogy Marder lövészpáncélosokat és Patriot légvédelmi rendszert szállít az ukrán fegyveres erőknek.

Forrás: Magyar-Német Intézet, Berlini gyors

 

A németek annyit fizettek a EU-nak, mint még soha

Németország átvészeli a telet

Ezért nyitnak a németek a transzszexuális labdarúgók felé

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre