Síri csend a romokon

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos Facebook-oldalán jelent meg a hír, hogy csak a Hunor magyar mentőcsapat vállalta az éjszakai kutatást abban az épületben, amelyikben tegnap este túlélőket jeleztek a kereső kutyák.

Napközben két nőt emeltek ki a török mentőegységek ugyaninnen, délután negyed hatkor ismét életjeleket észleltek, ekkor az Alfa egység folytatta a kutatást.

A Hunor beszámolójában megdöbbentő részletek derültek ki a katasztrófa helyszínén dolgozók munkájáról.

A Hunor mentőcsoport a törökországi földrengés mentési helyszínén. (Forrás: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/HUNOR)

„Rengeteget kell ásnunk!” – mondták, de nem adták fel. Éjjel 2 óra 50 perckor még mindig nem akadtak a nyomára senkinek, akkor a Bravo csapat vette át a munkát. 16 órányi munka sem vezetett eredményre a kísértetépületben. A csapat minden lehetséges üreget átfésült.

Ketten ásnak, négyen adogatják ki a törmelékkel teli vödröket. A száloptikával és hangdetektorral történő kutatás során egyelőre halottakat találnak.

A beszámoló szerint síri csönd van olyankor, amikor beüzemelik a detektort, minden munkálatot leállítanak, mert a műszer olyan érzékeny, hogy egy gombostű leesését is érzékelik.

Patai Sándor tűzoltó százados a Hunor mentőcsapat logisztikusa a katasztrófa helyszínén. (Forrás: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/HUNOR)

A változatlanul nagyon nehéz körülmények ellenére a magyar mentőcsapat fáradhatatlanul végzi a kutató mentő munkát. A helyzetet könnyíti, hogy a csapat logisztikusa, Patai Sándor tűzoltó százados olyan berendezéseket szerelt össze, amelyekkel működtethető a Hunor sátraiban levő hősugárzó, így könnyebben viselik a pihenőidejüket töltő tűzoltók az éjszakai mínusz hét fokot – olvashatjuk a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán.

A HUNOR mentőcsapat munkájáról még több kép ITT található.

Forrás, fotók: Facebook/ BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/HUNOR

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre