A betegek világnapját tartja ma a katolikus egyház

A katolikus egyház ma a betegek világnapját tartja. Ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Budapesten, a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplomban mutat be szentmisét délután háromkor.

Szűz Mária első lourdes-i jelenésének emléknapja Szent II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993 óta a betegek világnapja is.

A világnap alkalmából a pápa évről évre üzenetet intéz a hívekhez.

Ferenc pápa az idei világnapra a többi között azt írja, a betegség emberi tapasztalatunk részét képezi, de embertelenné válhat, ha elszigetelten és elhagyatottan kell megélni, ha nem kíséri gondoskodás és együttérzés.

Egy közös gyaloglás során megszokott dolog, hogy valaki nem érzi jól magát, hogy fáradtság vagy valamilyen kellemetlen esemény miatt meg kell állnia. Ezekben a pillanatokban tűnik ki, hogy az úton miként haladunk: valóban együtt haladunk, vagy csak ugyanazon az úton megyünk, ahol mindenki a saját érdekeire figyel, és hagyja, hogy a többiek boldoguljanak, ahogy tudnak.

Az egyházfő hozzátette:

„épp a gyengeség és a betegség megtapasztalása által tanulhatunk meg együtt vándorolni Isten stílusában, mely közelség, együttérzés és gyengédség”.

A hagyomány szerint 1858. február 11-én Szűz Mária megjelent a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A csoda helyén 1876-ban templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott.

Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió, hitüket erősíti az, hogy időről időre előfordulnak – a helyi orvostudományi iroda vizsgálatai szerint is – tudományos módon megmagyarázhatatlan gyógyulások.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre