Liturgikus naptárreformra készül az Ukrán Görögkatolikus Egyház

A püspökök szinódusának döntését Szvjatoszlav Sevcsuk prímás, nagyérsek jelentette be.

A mozgó ünnepeket továbbra is a Julianus-naptár szerint, míg az állandó ünnepeket a továbbiakban a Gergely-naptár szerint tartják az Ukrán Görögkatolikus Egyházban – adta hírül a Vatican News orosz nyelvű szerkesztősége nyomán a Magyar Kurír.

2023. szeptember 1-jétől, vagyis a bizánci hagyomány új liturgikus évének kezdetétől az Ukrán Görögkatolikus Egyház a Gergely-naptárt használja az olyan állandó ünnepek megülésére, mint a karácsony, vízkereszt és a szentek liturgikus emléknapjai. Ugyanakkor a húsvétot és a hozzá kapcsolódó mozgó ünnepeket továbbra is a Juliánus-naptár számítása szerint tartják.

Az ukrán görögkatolikus püspökök szinódusának döntését (február 1. és 2. között üléseztek) az egyház prímása, Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsek jelentette be február 6-án, az „Élő TV” adásában. A határozat Ukrajna területére vonatkozik.

A döntés indokait ismertetve az Ukrán Görögkatolikus Egyház vezetője elmondta, hogy egészen a közelmúltig a naptár kérdése vitákat váltott ki. Az elmúlt év során azonban ez a döntés fokozatosan érlelődött az ukránok körében. „Ma – mondta – a hívek többsége, mintegy 90 százaléka ezt a reformot támogatja.”

A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye 2023. szeptember 1-jétől tervez áttérni a Gergely-naptár szerinti liturgikus naptárra; erről hivatalosan február 10-én döntenek az egyházmegye ülésén. Az egyházmegye adminisztrátora, Luscsák Nílus püspök szerint a hívek több mint 90 százaléka szeretne áttérni a Gergely-naptárra.

„Az Ukrán Görögkatolikus Egyház zsinata után Szvjatoszlav nagyérsek azt nyilatkozta, hogy az összes püspök egyhangúlag a Gergely-naptár mellett szavazott” – mondja Luscsák Nílus püspök. Az új naptárra való áttérésről szóló döntést hivatalosan az Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye ülésén kell jóváhagyni, amely nem része az Ukrán Görögkatolikus Egyház struktúráinak, továbbra is „saját jogú” (sui iuris), külön egyházi egység. „Egyházmegyei esperesi gyűlést tartunk, ahol végleg eldöntjük, hogyan lehetne ezt a legjobban végrehajtani. Szeretnénk elérni, hogy a zsinat elfogadja: szeptember 1-jétől áttérünk a Gergely-naptárra, mivel az egyházi év szeptember 1-jén kezdődik” – mondta a püspök.

„Ha vannak olyan közösségek, amelyek ki akarnak tartani a Juliánus-naptár mellett, akkor ezt nem fogjuk ellenezni, mert számunkra a legfontosabb a hívek döntése”

– mondta Luscsák Nílus püspök.

Az eredeti, teljes írás ITT olvasható.

Forrás: Magyar Kurír/Vatican News orosz nyelvű szerkesztősége

A címlapképen Nílus Luscsák, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke látható az ortodox karácsony előestéjén, szenteste tartott szentmisén az ungvári Szent Kereszt Felmagasztalása görögkatolikus székesegyházban 2023. január 6-án. Forrás: MTI/Nemes János

Iratkozzon fel hírlevelünkre