Mert minden élet érték! – Regős Judit az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában

Konzultatív státuszt nyert az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában (ECOSOC) a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány. Regős Judit, az alapítvány elnöke az elmúlt hetet New Yorkban töltötte, ahol a civil szervezet vezetőjeként részt vett a Tanács ülésein: a 2030-as ENSZ stratégiáról folytak egyeztetések, valamint lehetőség nyílt a partnereknek egymással is megismerkedni.

A Szülők Háza Közhasznú Alapítvány 2022-ben konzultatív státuszt nyert az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában (UN Economic and Social Council – ECOSOC), amely az ENSZ központi szerveként a fenntartható fejlődés gazdasági, társadalmi és környezeti kérdéseivel foglalkozik.

A konzultatív státusz lehetőséget nyújt a civil szervezetek számára az ENSZ rendezvényekbe való bekapcsolódásra, vagy írásbeli nyilatkozattételre, a saját szakterülethez kapcsolódó szakmai elemzések benyújtására, nemzetközi egyezmények megvalósításában és monitorozásában való részvételre, valamint saját események szervezésére.

A Szülők Háza Közhasznú Alapítvány a konzultatív státusszal kapcsolatos munkát már a tavalyi évben megkezdte, több online megrendezésre került konzultáción való részvételével – derül ki az alapítvány tájékoztatásából. A New Yorkban megrendezésre került Partnerségi Fórum témája a koronavírus-járványt követő újjáépülés felgyorsítása és a 2030-ig szóló Fenntartható Fejlődési Keretrendszer megvalósítása minden szinten. Az eseményen Regős Judit ismertette a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány innovatív programjait, valamint család-, és gyermeksegítő jó gyakorlatait. 

Regős Judit a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány elnöke, Kép forrása: Szülők Háza Közhasznú Alapítvány

Regős Judit beszédében kifejtette, hogy az ENSZ gyermekvédelmi irányelveivel összhangban a magyarországi Szülők Háza Alapítvány vallja, hogy

“a jóllét elsődleges forrása minden társadalomban a család, a gyermekek védelmének leghatékonyabb módja pedig a családok megerősítése. A családokat támogatni kell a stabil működésben, és abban, hogy adott esetben elkerülhető legyen a gyermekek családból való kiemelése.”

Amennyiben erre mégis sor kerül, a gyermekeknek olyan támogató közegre van szükségük, amely segíti a társadalmi integrációjukat – tette hozzá. Az alapítvány bemutatásában arról is szólt, hogy a fenti elveknek megfelelően a családok jóllétéért dolgoznak a Szülők Háza program segítségével, amely a családdá válás folyamatában nyújt támogatást a szociális, mentális, valamint gazdasági téren való helytállás erősítésével.

A program a gyermekek részére korai fejlesztési lehetőséget nyújt, különös tekintettel a hátrányos helyzetű csoportok tagjaira. További értéke ezen felül, hogy támogatja a családok, illetve a nők foglalkoztatását, hozzájárulva ezáltal a fenntartható fejlődéshez – fejtette ki Regős Judit, majd megemlítette, hogy a Tegyél Jót! karitatív program keretében több mint 500, állami gondoskodásban lévő gyermekkel, valamint nehéz helyzetben lévő családokkal vannak kapcsolatban.

Az alapítvány elnöke céljaikról szólva leszögezte, családias légkört szeretnének teremteni a gyermekek számára, különböző élményprogramok szervezésével, valamint azzal, hogy más társadalmi rétegből származó gyermekekkel és családokkal teremtenek találkozási lehetőséget – motivációt nyújtva számukra.

“Alulról jövő kezdeményezésként, valamint a más civil szervezetekkel és döntéshozókkal való együttműködés révén a program fenntartható modellt szolgáltat a családok támogatására. Nemzetközileg elismert jó gyakorlat, és globális viszonylatban is adaptálhatónak bizonyult a helyi szereplőkkel való partnerségben” – fejtette ki az elnök.

“ECOSOC konzultatív státusszal rendelkező tagként, célunk, hogy szakmai tudásunk és módszereink nemzetközi szinten való megosztásával segítsünk más országokat abban, hogy a programot a helyi szükségletekhez igazodva megvalósíthassák. Mert minden élet érték!” – zárta gondolatait Regős Judit.

Iratkozzon fel hírlevelünkre