Windisch László: Közös célunk a közpénzek szabályos és hatékony felhasználásának biztosítása, valamint a közvagyon védelme

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság (KH) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) annak érdekében, hogy a szakterületeikhez tartozó jogi kérdésekben segítsék egymás munkáját – közölte a két szervezet az MTI-nek küldött közös közleményben.

A két szervezet a megállapodás szellemében rendszeres konzultációk, közös konferenciák és képzések szervezése mellett döntött. A tudásmegosztás mellett közös céljuk a korrupció elleni hatékony fellépés is, melyben szintén támogatják egymás munkáját.

A megállapodást kedden írta alá Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke és Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Mint a közleményből kiderül a két szervezet megállapodott abban is, hogy a közbeszerzési jogszabályok értelmezésével kapcsolatos konzultációkon túl a tevékenységükre vonatkozó és közös kérdéseket érintő jogszabályok, illetve azok módosításainak előkészítése és véleményezése során egymással kölcsönösen együttműködnek.

Az Állami Számvevőszék vállalja, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel segíti a Közbeszerzési Hatóság korrupciómegelőzésre irányuló törekvéseit, illetve szakmai eszközökkel támogatja a fenntartható, különösen a környezetvédelmi szempontokat és innovatív megoldásokat is alkalmazó közbeszerzési gyakorlatok elterjesztését.

Kovács László a megállapodás kapcsán kifejtette: „a hatóság következetes és szigorú szakmai munkája során nagy hangsúlyt fektet a közbeszerzésekben érintett szervezetekkel, állami szervekkel való szoros együttműködésre, ez különösen fontos a visszaélések megelőzése, illetve felderítése kapcsán. Az Állami Számvevőszéket elkötelezetten támogatjuk ellenőrzései során a közbeszerzésekkel kapcsolatos kérdések megítélésében – ehhez a gyakorlathoz illeszkedik a most megkötött megállapodás is.”

Windisch László hozzátette:

„közös célunk a közpénzek szabályos és hatékony felhasználásának biztosítása, valamint a közvagyon védelme.

A most aláírt dokumentumnak köszönhetően a két szervezet közötti kooperáció a korábbiaknál is hatékonyabbá válik: gyorsul a tudásmegosztás és az információcsere is a két intézmény között.”

(MTI)

A címlapképen bal oldalon Dr. Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke, a jobb oldalon Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke látható. Forrás: Influence Media

Iratkozzon fel hírlevelünkre