Bánki Erik: Adózással kapcsolatos jogsértések is történhettek a baloldali kampányfinanszírozás során

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a baloldali pártok tiltott külföldi finanszírozása ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőjéhez fordult, ami azt feltételezi, hogy további, adózással kapcsolatos jogsértések történhettek a felhasználás során – mondta a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke a Magyar Nemzetnek.

A lap csütörtöki számában megjelent interjúban Bánki Erik közölte: hétfőn tartja ülését a parlament gazdasági bizottsága, ahol az első napirendi pont lesz az ÁSZ-elnök, Windisch László beszámolója a „guruló dollárok ügyében” lefolytatott vizsgálatról.

Az ÁSZ vezetője levélben tájékoztatta arról, hol tart a baloldali pártok tiltott külföldi finanszírozásával kapcsolatos vizsgálat, és a levél szerint

az ÁSZ-elnök olyan visszaélésekre bukkant, ami miatt az egyéves törvényi határidőig nem tudja lezárni a számvevőszék a parlamentbe jutott pártok kampányköltéseinek ellenőrzését – mondta, kiemelve azt, hogy ilyen még nem volt, amióta az átláthatóságot biztosító jogszabály megszületett.

Bánki Erik közölte, a levélben említi a számvevőszék elnöke a parlament nemzetbiztonsági bizottsága által nyilvánosságra hozott adatokat, a vizsgálat során pedig megerősítették, hogy „a guruló dollárok nagy része a baloldali pártok kampányában landolt”.

A levél szerint az ÁSZ elnöke olyan számlákat talált, amik alapján felmerül a gyanú, hogy az elszámolások nemcsak a pártfinanszírozási törvényt, hanem az adózás rendjét is sértik, amihez a NAV elnökétől kér megerősítést, valamint további információkat – mondta a lapnak a politikus, aki hangsúlyozta:

nem kérdés, hogy az elmúlt harminckét év legsúlyosabb visszaéléséről van szó, mivel konkrétan külföldről avatkoztak be a választásokba.

(MTI)

A címlapképen Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka felszólal a 2023-as költségvetés módosításának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 1-jén. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre