A dánok ellenzik a „Nagy Imanap” eltörlését

Egy eddigi munkaszüneti nap tervezett eltörlése miatt ellenzéki pártok és szakszervezetek tiltakoztak közösen Dániában.

Az északi országban a „Nagy Imanap” a húsvét utáni negyedik péntek, melyt Dániában évszázadok óta megünnepelnek.

Kormányuk most azzal érvel, hogy az ünnep munkanappá nyilvánításával évente több mint 2 millió euróval tudná növelni a védelmi kiadásait.

A Mette Frederiksen vezette kabinet egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a védelmi kiadások a tervezettnél három évvel korábban elérjék a GDP 2 százalékát. A szociáldemokrata miniszterelnök hozzátette, hogy a dolgozók nem kapnak semmilyen anyagi kompenzációt, de azt remélik, hogy ezzel meg tudják védeni az országukat és meg tudják állítani Vlagyimir Putyint.

Mint korábban már megírtuk, a dán püspökök furcsának tartják a javaslatot, különösen annak indoklását, de a Dán Szakszervezetek Szövetsége is kritikát fogalmazott meg, mondván, hogy ez „nyílt támadás a dán munkamodell ellen”. 

Eltörölne egy keresztény ünnepnapot Dánia Putyin megállítása érdekében

A legújabb felmérés szerint a dán állampolgárok kétharmada nem ért egyet a tervezettel, míg 27%-uk szerint ez jó ötletnek tűnik.

(Forrás: Euronews, EUObserver)

A címlapképen Mette Frederiksen ügyvivő dán miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt miniszterelnök-jelöltje sajtóértekezletet tart a hivatalos kormányfői rezidencián, a Koppenhágától északra fekvő Marienborgban 2022. december 14-én. Forrás: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

Iratkozzon fel hírlevelünkre