Kaszab Zoltán: Az eddigieknél is súlyosabb a dollárbaloldal botránya

Az újabb jelentésekből kiderül, hogy összesen 4 milliárd forint külföldi támogatást kaptak.

Már az eddig tudottak fényében is megdöbbentően súlyos volt a dollárbaloldal körül kialakult finanszírozási botrány. Az újabb tények pedig még ennél is súlyosabb esetről árulkodnak, a külföldről, nem tudni pontosan kitől kapott forrás nagysága ugyanis elérheti a 4 milliárd forintot.

Az első információk a guruló dollárok ügyében még tavaly novemberben láttak napvilágot, miután Márki-Zay Péter nyár végi elszólását követően a titkosszolgálatok a nemzetbiztonsági bizottság számára jelentést készítettek arról, hogy kik és mennyi pénzzel támogathatták külföldről a baloldal kampányát. Ősszel aztán annyi biztossá vált, hogy a Karácsony Gergely és Bajnai Gordon bizalmasához, Korányi Dávidhoz köthető Action for Democracy nevű szervezeten keresztül több milliárd forintnyi forrás érkezett Magyarországra, méghozzá egyenesen Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmához, amely a baloldal választási kampányának egyik kulcsszereplője volt. Aztán idővel az is egyre biztosabbá vált, hogy

a Korányi Dávid és Márki-Zay Péter által is emlegetett állítólagos mikroadományozók nagyjából egy tucatnyian lehetnek, az általuk felajánlott pénz pedig innen nézve egyáltalán nem tűnik „mikro”-nak.

Az „adományok” másik fő kedvezményezettje az Ezalényeg.hu nevű, baloldali lejárató portált működtető cég volt, amelyet szintén egy Bajnai-bizalmas, egyik korábbi tanácsadója vezet. Ez a vállalkozás nagyjából egymilliárd forinthoz jutott az Action for Democracy által hazánkba juttatott mikroadományokból. Ez tehát az, amit eddig tudtunk.

A szerdán nyilvánosságra hozott újabb jelentésekből ugyanakkor még sötétebb kép rajzolódik ki a rendszerváltás utáni magyar történelem eddigi legsúlyosabb pártfinanszírozási botrányáról. Egyrészt kiderült ugyanis, hogy a Korányi-féle „gyűjtésből” az eddig tudottakon túl még 160 millió forint érkezett,

az elvileg amerikai mikroadományokból a baloldalnak juttatott összeg tehát eléri a 3 milliárd 174 millió forintot.

Ennek a pénznek majdnem 60%-át Márki-Zay Péter mozgalma kapta meg, amelyet egyébként ő azóta is büszkén vállal. Van ugyanakkor még egy nagyon érdekes dolog a most nyilvánosságra hozott aktákban. Kiderült ugyanis, hogy az Ezalényeg.hu portált működtető cég – a Korányiéktól kapott több, mint 1 milliárd forinton felül – 2021 szeptembere és 2022 februárja között 887 millió forintot kapott összesen, 5 utalás keretében – egy svájci alapítványtól. 

Hogy miért volt érdeke egy svájci alapítványnak a magyar baloldalt támogatni és honnan gyűjtötte össze erre a célra a majdnem 1 milliárd forintot? Ezt egyelőre nem tudjuk.

A kérdések tehát egyre csak szaporodnak a guruló dollárok ügyében, ahogy szaporodik az a pénz is, amelyet külföldről utaltak ki tudja kik a magyar baloldalnak. A recept úgy tűnik az volt, hogy a pártfinanszírozási törvényt megkerülve a forrásokat különböző cégeknek és civil szervezeteknek juttatják. Azt majd a további vizsgálatok döntik el, hogy ez így törvényes volt-e, de hogy a nemzetbiztonsági érdeket és Magyarország szuverenitását sértette, abban már most biztosak lehetünk. Ennek fényében egyre égetőbb a kérdés, hogy 

kik állnak valójában az Action for Democracy és a titokzatos svájci alapítvány mögött? Ha ugyanis ez kiderülne, sokkal több információnk lenne arról, hogy mi is volt a valódi cél.

Ami az eddigiek alapján most már egyre egyértelműbben kijelenthető, hogy a magyar baloldal idegen és ismeretlen személyek és érdekek hálójában vergődik – a különböző belpolitikai ügyekben tanúsított magatartásukat és megszólalásaikat tehát ennek tudatában érdemes vizsgálnunk.

A címlapképen Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, megválasztott európai parlamenti képviselője és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, az Együtt-PM politikusa látható a pártszövetség eredményváróján Budapesten, egy Dob utcai szórakozóhelyen az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre