Hatósági árat kérnek a taxisok Orbán Viktortól 

Levelet írtak Orbán Viktornak a hazai taxisok túlnyomó részét tömörítő érdekképviseletek és gazdasági szereplők – párhuzamosan azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés arról döntött, hogy márciustól emelik a tarifákat. 

Az MTI beszámolója szerint március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A taxirendelet módosítását – amely a tavalyi és az idei költségvetési rendelet módosítására vonatkozó indítványban szerepelt Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára – egyhangúlag, 18 igennel fogadta el a testület. A Fidesz-KDNP fővárosi képviselői nem szavaztak.

A díjemelést azzal indokolták, hogy a taxisok számára érezhető költségemelkedéssel jár az üzemanyagok ársapkájának – 2022 december eleji – eltörlése.

Eközben Orbán Viktor miniszterelnök, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is levelet kapott a hazai személytaxis ágazat túlnyomó részét tömörítő érdekképviseletektől és gazdasági szereplőktől. 

Határozott kéréssel álltak elő, ugyanis szeretnék azt elérni, hogy a kormány adjon támogatást az ágazatnak, és tartsa meg a budapesti taxiközlekedésben az árak megállapításáról szóló törvényben meghatározott hatósági árat. 

A Világgazdaság azt írja, hogy a szervezetek indoklása szerint a szabályozás 2013-as bevezetése óta számos téren jótékony hatást fejtett ki. Ezért a taxisok ehhez folyamatosan és határozottan ragaszkodnak, és ezt minden lehetséges fórumon a legnagyobb egyértelműséggel ki is fejezik. Arról tájékoztatták a kormányfőt, hogy valamennyi, az érintett személytaxis vállalkozók bevonásával készült felmérés 80 százalék feletti támogatottságot mutat a rögzített hatósági ár mellett. 

A kezdeményezés mögött konszenzus állhat, ugyanis a levelet aláírta többek között a 6×6 Taxi Kft., a Best Taxi, a BKIK, a City Taxi Szövetkezet, a Debrecen City Taxi, a Dunaújváros Főtaxi, a Főtaxi, a független szolgáltatók képviselője, az Országos Taxis Szövetség, a Taxi 4 Kft. és a Taxisok Világa magazin is.

Forrás: MTI/Világgazdaság

A címlapképen taxi látható a pesti alsó rakparton 2022. április 11-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre