A Fidesz a magyar vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését javasolta az EP-nek

A brüsszeli korrupció felszámolása és a megrendült közbizalom helyreállítása érdekében a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a magyar vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését javasolta az Európai Parlamentnek – tájékoztatott a képviselőcsoport az MTI-hez eljutatott közleményében pénteken.

A közlemény szerint Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője levéllel fordult az EP elnökéhez, Roberta Metsolához és az EP-frakciók vezetőihez, melyben a nagyobb átláthatóság megteremtése érdekében javasolta a magyar vagyonnyilatkozati rendszer átvételét.

Az EP-képviselő levélében emlékeztetett: tényektől és a valóságtól elrugaszkodott, ideológiailag motivált, jogállamiságinak nevezett kifogások orvoslására Magyarország a vagyonnyilatkozati rendszerét módosította az Európai Parlament által alkalmazott vagyonnyilatkozati rendszer szó szerinti átvételével.

Az Európai Bizottság később az európai parlamenti szabályozással mindenben megegyező új magyar vagyonnyilatkozati rendszert elfogadhatatlannak minősítette, és előírta a korábbi vagyonnyilatkozati rendszer szerinti szabályozás elfogadását.

A magyar Országgyűlés ezért haladéktalanul visszatért az eredeti, sokkal szigorúbb magyar képviselői vagyonnyilatkozati rendszerhez, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa is egybehangzóan a jogállamiság egyik legalapvetőbb pilléreként határozott meg.

A megállapításokból kiindulva, és tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság korábban megfogalmazott egyértelmű álláspontja szerint az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszere egy tagállam esetében elégtelennek bizonyult, “javasoljuk, hogy az Európai Parlament vezesse be a magyar Országgyűlés hatályos vagyonnyilatkozati rendszerét”. Mivel újbóli bevezetésekor a vagyonnyilatkozati rendszer már mindenben megfelelt az Európai Bizottság jogállamisági előírásainak, bizonnyal hozzájárulhat a korrupció felszámolásához az Európai Parlamentben – írta Deutsch Tamás.

(MTI)

A címlapképen Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten az esemény első napján, 2022. december 15-én. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Iratkozzon fel hírlevelünkre