Takács Péter: Lakosságbaráttá kell átalakítani a fejnehéz egészségügyet

Elmaradt a magyar egészségügyben a rendszerváltás – Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára szerint ezért volt szükség arra, hogy december végén alapjaiban módosítsák az egészségügyi törvényt. A folyamat katalizátora a járvány volt, az ott megkezdett változásokat viszik tovább – mondta el az InfoRádiónak. 

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy „a fejnehéz egészségügyet lakosságbarátra kell átalakítani”, és a fő cél az, hogy prevenciós szemléletet hozzanak be, ne a későn felismert betegségeket kezeljék. Ehhez pedig együtt dolgoznak az oktatási államtitkársággal, hogy egészségtudatosságra lehessen nevelni a fiatalokat. 

A szakdolgozói béremelés kapcsán elmondta, hogy bejelentett és 14 hónapon belül végrehajtott emelés a legnagyobb mértékű lesz a rendszerváltás óta, és ezzel az átlagos orvosbér 37 százaléka lesz az átlagos szakdolgozói bér.

A jövőben ráadásul összekötik az orvosi és a szakdolgozói béreket, hogy az arány megmaradjon a fizetések között, és csak együtt lehessen emelni. 

Bízik benne, hogy a béremeléssel meg tudják állítani az elvándorlást, kiemelve, hogy „a szakdolgozóknál nem a külföldi országokkal kell versenyezni, hanem piaci szereplőkkel, de ha sikerül olyan anyagi megbecsülését biztosítani, akkor akik elhagyták a hivatásukat, vissza tudnak térni”. 

A háziorvosi rendszer is nagy átalakításokon megy át, jelenleg dolgozik azon az államtitkárság a Magyar Orvosi Kamara segítségével, hogy a korábban fiskális okokból korlátozott háziorvosi kompetenciákat visszaadják.

Az új típusú rendszert már elfogadta a kormány, a kérdés már csak az, hogy mikor fogják élesíteni. 

A címlapkép forrása: Unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre