Századvég: a többség szerint Brüsszelnek az együttműködésre és kompromisszumra kellene törekednie

Tízből hat magyar szerint Brüsszelnek az együttműködésre és kompromisszumra kellene törekednie, és nincs joga – részlegesen sem – visszatartani az egyes tagállamoknak, így a Magyarországnak járó uniós források kifizetését – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyről kedden tájékoztatták az MTI-t.

A január elején – ezer ember megkérdezésével – végzett felmérés a Magyarországot jogosan megillető kohéziós és helyreállítási források kifizetésével kapcsolatos lakossági véleményeket térképezte fel.

Fontos leszögezni, hogy az Európai Uniónak megalakulás óta az egyik legfontosabb tartópillére a közösséget alkotó országok egyenrangúsága, illetve ezen követelmény tiszteletben tartása. Könnyen belátható, hogy az egyes tagállamokkal szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetés, valamint az adott ország jogos (pénzügyi) érdekeinek a figyelmen kívül hagyása – különösen az orosz-ukrán háború, illetve az elhibázott brüsszeli szankciós politika okozta szorongatott helyzetben – alapjaiban veszélyezteti az Európai Unió egységét és eredményes működését

– fogalmaztak a közleményben. Hozzátették, hogy az európai közösség mind az uniós szervek és a tagállamok, mind az egyes európai országok egymás közötti viszonyában kizárólag az együttműködés és a kompromisszumkészség szempontjainak figyelembevételével lehet sikeres. A közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezettek hatvan százaléka úgy gondolja, hogy az Európai Unió egyenrangú és szabad országok szövetsége, így Brüsszelnek nincs joga visszatartani – részben sem – a tagállamoknak járó pénzügyi forrásokat, hanem a kompromisszumra kellene törekednie – írták.

A közvélemény-kutatásról bővebben a Századvég oldalán olvashatják.

Forrás: Századvég

A címlapképen Ursula von der Leyen. Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Iratkozzon fel hírlevelünkre