Ausztrália védené az igazságszolgáltatását a médiától 

Az Ausztrál Jogtanács közölte, hogy fontolóra veszik, hogy módosítsák azokat a szabályokat, amelyek szerint a média hozzáfér a bírósági dokumentumokhoz, mondván, hogy egyensúlyba kell hozni a bírósági ügyekről való tudósítást az igazságszolgáltatással – írja a Guardian. 

A szabálymódosítás gyakorlatilag azt jelenti, hogy az újságírók nem tudósíthatnak a bíróság előtt lévő új ügyekről, hacsak az egyik fél nem szolgáltat dokumentumokat, illetve abban az esetben, ha az első meghallgatás már megtörtént.  Az Ausztrál Jogtanács elnöke, Luke Murphy szerint a bíróságok előtt zajló ügyekről szóló médiabeszámolók központi szerepet játszanak a nyílt igazságszolgáltatásban.

Ez azt jelent, hogy megtörténik az igazságszolgáltatás, és a nyilvánosság ezt látja is. Ebben az összefüggésben a jogrendszerünkről való tájékozott tudósítás fenntartja a közvélemény bizalmát az igazságszolgáltatás és a bíróságok iránt – jelentette ki. 

A bírósági dokumentumok tárgyalás előtti hozzáférhetővé tételének mértékét illetően egyensúlyt kell teremteni az újságíróknak a kereset lényegéről való előzetes tájékoztatása és a nyilvánosság elé kerülő érzékeny információk szűrése között

– tette hozzá.  A tanács még nem tudja pontosan, hogyan lehet ezt a kényes egyensúlyt megtalálni, ezért mérlegelik a módosításokat. 

Forrás: The Guardian 

A címlapkép forrása: Unsplash/Sasun Bughdaryan 

Iratkozzon fel hírlevelünkre